HomeHL-WorldΘρίλερ με το πτώμα του Κιμ Γιονγκ Ναμ: Μεταφέρεται στη Βόρεια Κορέα

Θρίλερ με το πτώμα του Κιμ Γιονγκ Ναμ: Μεταφέρεται στη Βόρεια Κορέα

Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες με το πτώμα του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν, που παρέμενε σε νεκροτομείο στη Μαλαισία εδώ και περίπου δύο μήνες.

Όπως ανακοίνωσε τελικά ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ πρόκειται να μεταφερθεί στη Βόρεια Κορέα, μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες.

Ο Ναξιμπ Ραζάκ δήλωσε ότι η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ, που δολοφονήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με δηλητήριο, πρόκειται να μεταφερθεί στη γενέτειρά του, μετά από αίτημα που υπέβαλε η οικογένεια του εκλιπόντος.

Σε αντάλλαγμα, εννέα Μαλαισιανοί πολίτες στους οποίους είχε απαγορευτεί να φύγουν από τα εδάφη της Βόρειας Κορέας θα πάρουν το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στη Μαλαισία.

«Η σορός θα επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα και ο ιατροδικαστής ενέκρινε την μεταφορά της», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, αναφέροντας ότι και οι δύο χώρες θα άρουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς των πολιτών τους και θα εγγυηθούν την ασφάλειά τους, αρχής γενομένης με τους εννέα Μαλαισιανούς στους οποίους θα επιτραπεί η επιστροφή στην πατρίδα τους.

Η σχετική συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που έγιναν σε υψηλότατο επίπεδο μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Μαλαισίας, στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Φυγαδεύτηκε» από το νεκροτομείο

Νωρίτερα, πληροφορίες που μετέδιδαν τα τοπικά ΜΜΕ, το πτώμα του Κιμ Γιονγκ Ναμ «φυγαδεύτηκε» από το νεκροτομείο με ένα κλειστό φορτηγάκι, το οποίο λίγη ώρα αργότερα μετέβη στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Αμέσως μόλις το φορτηγάκι έφυγε από το νοσοκομείο, από το σημείο αναχώρησε και η αστυνομία που εδώ και δύο σχεδόν μήνες φρουρούσε το νεκροτομείο, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε για το κοινό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Αμπού Μπακάρ όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το πτώμα του Ναμ μεταφέρθηκε εκτός νεκροτομείου, δήλωσε «παρακαλώ περιμένετε», ενώ άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Οι αναφορές των ΜΜΕ για το πού θα μεταφερθεί τελικά το πτώμα του αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας ήτανι αντικρουόμενες. Άλλες πληροφορίες τόνιζαν ότι η σορός θα μεταφερθεί στη Βόρεια Κορέα και άλλες στο Μακάου, όπου θεωρείται ότι διαμένει η οικογένεια του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Η «τύχη» του δολοφονημένου Ναμ αποτέλεσε πεδίο διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της Μαλαισίας και της Βόρειας Κορέας. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που έχει κατηγορηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τον φόνο έχει απορρίψει τα ευρήματα της αυτοψίας.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση