HomeHL-9Εκπέμπουν SOS οι κέδροι της νήσου Χρυσής – Έχουν προσβληθεί από έντομο

Εκπέμπουν SOS οι κέδροι της νήσου Χρυσής – Έχουν προσβληθεί από έντομο

Ραγδαία η ξήρανση των δέντρων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με έναν σοβαρότατο οικολογικό κίνδυνο βρίσκεται η νήσος Χρυσή, οι χαρακτηριστικοί κέδροι της οποίας ξεραίνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αλλοίωση της φυσιογνωμίας του περίφημου κεδρόδασους του νησιού, ενώ σύμφωνα με το anatolh.com πλήττονται κυρίως τα δύο βασικά είδη κέδρων, η επιστημονική ονομασία των οποίων είναι Juniperus Macrocarpa και Juniperus Uniperus.

Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί εντόπισαν πρώτοι οι ψαράδες της περιοχής οι οποίοι πριν από περίπου ένα μήνα διαπίστωσαν έκπληκτοι την εικόνα καταστροφής που παρουσιάζουν οι κέδροι.

Από την αυτοψία που πραγματοποίησαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου, προέκυψε ότι η ξήρανση των δέντρων είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη καθώς έχουν καταστραφεί περίπου οι μισοί κέδροι του νησιού, ενώ το κεδρόδασος στο κέντρο της Χρυσής έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Αιτία του φαινομένου είναι πιθανότατα η προσβολή των κέδρων από έντομο τη δράση του οποίου ευνόησε η παρατεταμένη υγρασία των βροχών του περασμένου Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση