HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή το ζήτημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου

Στη βουλή το ζήτημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου

Να υλοποιηθεί άμεσα το έργο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, αλλά και την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας σχετικά με το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι λαβή για να σκύψουμε πάνω στη σημασία του κοινωνικού αγαθού του νερού ως δικαίωμα που κανείς στον πλανήτη  – ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον –  δεν πρέπει να στερείται.

Η σημερινή ημέρα, την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε ως ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού για το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ως ημέρα κοινωνικού προβληματισμού, βάζει όλο και πιο επιτακτικά το ζήτημα εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης του δημόσιου διαλόγου που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο διάλογος γύρω από το δικαίωμα στο νερό αλλά και η πρόταση για κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικό αγαθό είναι υπόθεση όλων μας.

Παράλληλα, ως βουλευτής του Νομού Ηρακλείου, δεν μπορώ παρά να τονίσω ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει για πρώτη φορά βάλει στην ατζέντα ένα τοπικής, αλλά ευρύτερα κοινωνικής σημασίας έργο, αυτό της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου – έργο που θα άξιζε αλλά δεν έτυχε να είναι πρώτης προτεραιότητας για όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις – ώστε οι κάτοικοι αυτής της πόλης να πίνουν νερό από τη βρύση τους.

Όλους τους τελευταίους μήνες είμαστε σε μια εγρήγορση, τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και με τους εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες, αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια και βάζοντας στις ράγες την αντικατάσταση-επέκταση του δικτύου ύδρευσης.

Η επίκαιρη ερώτηση με την οποία μπαίνει για να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα δεν είναι παρά η κοινοβουλευτικά εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης, όχι μόνο για τη συμβολική, αλλά και για την έμπρακτη στήριξη και επιτάχυνση του έργου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, άλλωστε, από το Ηράκλειο ανακοινώθηκε το έργο και επίσημα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με την επισήμανση ότι είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομών για την πόλη του Ηρακλείου, και στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση».

Μια τέτοια μέρα αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να τονίσω ότι έχει σημασία να αναλογιστούμε αμαρτίες του παρελθόντος που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όπως τα υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης,  – που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται μάλιστα ως φαντάσματα από τις αμαρτωλές δεκαετίες του 1990 και του 2000 –, αμαρτίες που δυστυχώς βρίσκουμε και σήμερα μπροστά μας.

Από τη δική μας πλευρά, και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα, ώστε να γίνει σεβαστό τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του νομοθέτη για την ρύθμιση των χρεών και απαλλαγή των ΔΕΥΑ από τις υπέρογκες προσαυξήσεις χρεών του παρελθόντος.

Προπάντων θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να διασφαλιστεί έμπρακτα το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών σε καθαρό και πόσιμο νερό.

Ο καθένας από το πόστο του, για τις σημερινές και για τις επόμενες γενιές, αξίζει να εργαστούμε και να αγωνιστούμε για αυτό το στόχο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση