HomeHL-EconomyΣτην ουρά για επιστροφές προστίμων από τα αυθαίρετα

Στην ουρά για επιστροφές προστίμων από τα αυθαίρετα

Το πρόβλημα αναμένεται να κληροδοτηθεί και στο νόμο που θα ψηφιστεί τον Απρίλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ουρά για επιστροφή χρημάτων από την καταβολή προστίμων για τα αυθαίρετα μπαίνουν χιλιάδες πολίτες που ολοκλήρωσαν την ένταξή τους στον προηγούμενο νόμο των αυθαιρέτων και υποχρεωτικά εντάχθηκαν στη συνέχεια στη νέα ρύθμιση που καθιέρωσε σημαντικές εκπτώσεις με κοινωνικά κριτήρια για ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Ο νέος νόμος προέβλεπε μια σειρά από ευεργετικές διατάξεις στον υπολογισμό προστίμου για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, πολύτεκνους, μακροχρόνια άνεργους κ.ά., με αποτέλεσμα να προβλεφθεί με ειδική διάταξη η διόρθωση ή η επιστροφή χρημάτων για όσους πέρασαν στο νέο καθεστώς και είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία της υπαγωγής. Αφορά όμως και περιπτώσεις με αυθαίρετες κατασκευές προ του 1975 που έχουν απαλλαγή προστίμων, η οποία δεν προβλεπόταν στην προγενέστερη ρύθμιση, τροποποίηση της τιμής ζώνης λόγω αλλαγής νομοθεσίας, παλαιά πρόστιμα που βρέθηκαν εκ των υστέρων αλλά και λάθη μηχανικών στα στοιχεία των δηλώσεων.

Το πρόβλημα αναμένεται να κληροδοτηθεί και με τη θέσπιση του νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου χώρου που προβλέπεται να ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο και ο οποίος προβλέπει ακόμη χαμηλότερο ύψος προστίμων.

Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για την αυθαίρετη δόμηση (4178/2013) που αντικατέστησε εσπευσμένα τον προηγούμενο αντισυνταγματικό νόμο (4014/2012), η επίμαχη υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονταν οι διαδικασίες, που θα τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες, παραμένει άφαντη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο της ΚΥΑ προετοιμάζεται το τελευταίο τρίμηνο.

Εχει όμως σκοντάψει στο υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας πρόβλεψης του υπουργείου Περιβάλλοντος τυχόν επιστροφές να συμψηφίζονται με οφειλές στην Εφορία. Το Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στην πρόταση και ζητήθηκε μια εκτίμηση συνεπειών για την έκταση του προβλήματος και την οικονομική του διάσταση. Ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αυθαιρέτων μέσω της οποίας γίνονται οι δηλώσεις γι’ αυτά, δηλώνει ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθος της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών.

Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος από την επεξεργασία των δηλώσεων του ΤΕΕ, οι πιστωτικές δηλώσεις υπολογίζονταν περίπου στα 35 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ, 298.983 δηλώσεις έχουν μεταφερθεί στον νόμο από την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση (Ν.4014). Ωστόσο δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς υπάγονται στην κατηγορία των μειωτικών συντελεστών και διεκδικούν επιστροφή χρημάτων.

Η ανατροπή του σχεδιασμού για τον συμψηφισμό με φόρους οδήγησε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη λύση του Πράσινου Ταμείου, στο οποίο διοχετεύονται και όλα τα έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Γιάννη Πατρίκιο, λόγω δημοσιονομικών απαιτήσεων το Ταμείο παρουσιάζει σαφείς περιορισμούς αφού μόλις το 2,5% των διαθέσιμων πόρων μπορεί να διατεθεί για χρηματοδότηση δράσεων. Οπως αναφέρει, με τους λιγοστούς αυτούς πόρους είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει η κυβέρνηση την απαίτηση της επιστροφής. Υπό την έννοια αυτή κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να τροποποιεί το ποσοστό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τα διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου και να γίνει προσπάθεια να υπάρξει ένας πιο ασφαλής προσδιορισμός της επιβάρυνσης από την εφαρμογή του νόμου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση