HomeHL-9Στους… δρόμους οι αστυνομικοί εξαιτίας εορτών

Στους… δρόμους οι αστυνομικοί εξαιτίας εορτών

Αυξημένα τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού κατά τη διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εντατικοποιώντας τις δράσεις τους με την κλιμάκωση των προγραμμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης σε ολόκληρη την Κρήτη.

Άλλωστε κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η παρουσία της αστυνομίας είναι πιο έντονη σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, προκειμένου η επέμβαση των αστυνομικών να είναι άμεση σε κάθε περιστατικό.

Είναι γνωστό ότι τις ημέρες αυτές διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, που προορίζονται για μισθοδοσίες, συντάξεις και πληρωμή φόρων με τους επιτήδειους να καραδοκούν, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι.

Αστυνομικοί περιπολούν στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα περίχωρα, προκειμένου να αποτρέψουν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και ο κόσμος να νιώθει έντονο το αίσθημα της ασφάλειας.

Τα μέτρα οδικής ασφάλειας της Τροχαίας

Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και ελέγχου μέθης (αλκοτέστ) για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.).

Τα κεντρικά σημεία του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

–           Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.

–           Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

–           Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

–         Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

–           Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.).

–           Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

–           Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

–           Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

–           Διενέργεια ειδικών και γενικών ελέγχων από συνεργεία της Τροχαίας, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

–           Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των μέτρων, τόσο του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και των αντίστοιχων πόρων των Υπηρεσιών Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με διάθεση περιπολικών, μοτοσικλετών και συμβατικών οχημάτων, για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

–           Συνεργασία και συντονισμό με όλους τους συναρμόδιους τοπικούς Φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, εξαιτίας καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα (χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, παγετοί κ.λπ.)

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Τα μέτρα της αστυνόμευσης και των περιπολιών

Ενδεικτικά, από τώρα και σε όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου:

  • εντατικοποιούνται οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών σε βάρος πολιτών. Οι περιπολίες αυτές είναι αυξημένες σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων,
  • λαμβάνονται συστηματικά μέτρα επιτήρησης στόχων οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, Δημόσια Ταμεία, Εφορίες κ.λπ., καθώς και των ευρύτερων χώρων, όπου πραγματοποιούνται χρηματαποστολές ή κινούνται ταχυδρομικοί διανομείς, οι οποίοι τις ημέρες αυτές διακινούν μεγάλα χρηματικά ποσά για πληρωμές,
  • ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και για την επιτήρηση καταστημάτων, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών,
  • εντατικοποιούνται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας στα δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος , με έμφαση στους ελέγχους για το ωράριο λειτουργίας και την προστασία των ανηλίκων σε καταστήματα πώλησης οινοπνευματωδών ποτών ή χώρους διενέργειας παράνομων ηλεκτρονικών και λοιπών τυχερών παιγνίων,
  • διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου (διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εποχιακών ειδών, παιχνιδιών, ειδών ένδυσης-υπόδησης κ.λπ.) κυρίως σε λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κεντρικές οδούς και πλατείες, ιερούς ναούς, σταθμούς μέσων μεταφοράς κ.λπ.,
  • διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι σε περιοχές χειμερινού τουριστικού ενδιαφέροντος (χιονοδρομικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, προσφιλείς προορισμούς κ.ά.),
  • λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις (θρησκευτικές, πολιτιστικές κ.ά.), καθώς και σε λοιπούς χώρους, όπου μετακινείται μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει σχεδιάσει – καταρτίσει ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο για τη διενέργεια εξειδικευμένων ελέγχων σε αγορές και καταστήματα και γενικότερα σε επιχειρήσεις αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, διακίνησης και εμπορίας ειδών και αγαθών.

Κατά τους ελέγχους αυτούς ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σχετικά με τον Φ.Π.Α., τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά διακίνησης, εμπορίας ειδών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και στις περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας θα συμμετάσχει σε κοινό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, μαζί με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την πραγματοποίηση συντονισμένων ελεγκτικών δράσεων σε όλη τη χώρα, με έμφαση στους ελέγχους για τη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και το λαθρεμπόριο.

Η επιχειρησιακή εφαρμογή των μέτρων, που κλιμακώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει επίσης τη συνδρομή της Αστυνομίας σε άλλες Υπηρεσίες και Φορείς της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ενδεχόμενα προβλήματα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου (καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.).

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Ωστόσο ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι οι πολίτες κατά τις αγορές τους, αλλά και τις συναλλαγές τους, καθώς η κίνηση είναι αυξημένη τόσο στα καταστήματα όσο και σε τράπεζες και υπηρεσίες, με τον κίνδυνο να πέσουν θύμα κάποιου επιτήδειου να είναι μεγάλος.

Ωστόσο η αστυνομία συνιστά σε όλους να λάβουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αν πρόκειται να βρεθούν τις ημέρες αυτές μακριά από το σπίτι τους.

Επίσης να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο να μην αφήνουν μέσα σε αυτό πολύτιμα αντικείμενα. Άνδρες όλων των αστυνομικών υπηρεσιών βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση , αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση την περίοδο των εορτών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στην υπηρεσία του πολίτη.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους είναι καλά ασφαλισμένα.

Να ενημερώσουν για την απουσία τους μόνο συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, ώστε να επιβλέπουν το σπίτι τους, να μην αφήσουν σημειώματα έξω από την πόρτα ότι απουσιάζουν.

Επίσης να ενεργοποιήσουν, αν υπάρχει το σύστημα συναγερμού και να μην αφήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι τους.

Τέλος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι αρχές συνιστούν να μην αφήνουν εκτεθειμένα τσάντες, πορτοφόλια, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, να μην αφήνουν ασυνόδευτες τις αποσκευές τους, ενώ σε περίπτωση μετακίνηση του με μέσα μαζικής μεταφοράς να μην έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Επίσης να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο να μην αφήνουν μέσα σε αυτό πολύτιμα αντικείμενα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση