HomeΚΟΣΜΟΣKατηγορούν τον Αναστασιάδη για «καταστροφικούς» χειρισμούς στο Κυπριακό

Kατηγορούν τον Αναστασιάδη για «καταστροφικούς» χειρισμούς στο Κυπριακό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κοινή ημερίδα στελεχών πέντε κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης

Τα πέντε κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» της Κύπρου πραγματοποίησαν σήμερα κοινή ημερίδα στελεχών για σκοπούς ενημέρωσης σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, έχουν δημιουργήσει μέτωπο το οποίο αντιτίθεται στους χειρισμούς του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, θεωρώντας πως αυτοί είναι καταστροφικοί  και θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στα οικονομικά του κράτους μετά τη λύση και στο κόστος της λύσης. Εξαπέλυσε πυρά κατά των κομμάτων ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που στηρίζουν τους χειρισμούς Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δικαίωσης τους για το 2004 (σχέδιο Ανάν), χρησιμοποιώντας, είτε εκφοβισμό, είτε εξαπάτηση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στα οικονομικά της λύσης και προχώρησε σε μία ανάλυση η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι ασύμφορη για τους Ελληνοκύπριους.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε δικαίωση της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής.

Όπως είπε, η Τουρκία μέσω της υπό συζήτηση λύσης επιθυμεί να νομιμοποιήσει ιδιοκτησιακά τουλάχιστον το 28-30% του εδάφους της Κύπρου αλλά και τουρκικό πληθυσμό περιλαμβανομένων των εποίκων σε ποσοστό πέραν του 30%. Μέσα στο πλάνο της Τουρκίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Μ. Σιζόπουλου περιλαμβάνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του κράτους και ακολούθως η δημιουργία μιας κρίσης με στόχο είτε την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, είτε εάν αυτό δεν είναι δυνατό στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέλυσε το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της δομής του κράτους. Ο κ. Λιλλήκας υποστήριξε σε αυτό το πλαίσιο ότι μετεξέλιξη του κράτους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από Συντακτική Διαδικασία με τροποποίηση του υφιστάμενου μόνου αναγνωρισμένου συντάγματος στην Κύπρο. Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνα όλα όσα «επιχειρούνται τώρα με τη συμφωνία της 1/12/2016».

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ανέλυσε το κοινοτικό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην σφαίρα των συγκλίσεων καθιστούν a priori την λύση, μη δημοκρατική και επικίνδυνη. Πρόσθεσε ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να βελτιωθεί, διότι οι συνομιλίες στηρίχτηκαν σε λαθεμένη νομική βάση, με λαθεμένη στόχευση, άθλιους χειρισμούς και δεκάδες οδυνηρούς συμβιβασμούς πέραν του αρχικού, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  Γιώργος Περδίκης ασχολήθηκε με το περιουσιακό το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κεφάλαιο που είναι αποτέλεσμα συνεχών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων από τη βασική αρχή που αφορά το δικαίωμα της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση