HomeHL-9Προβληματισμός σε Ρέθυμνο και Λασίθι για τον υποβιβασμό σχολείων

Προβληματισμός σε Ρέθυμνο και Λασίθι για τον υποβιβασμό σχολείων

Εκφράζονται φόβοι για οριστικό κλείσιμο σχολικών μονάδων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναστάτωση επικρατεί και φέτος σε τοπικές κοινωνίες στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου σχετικά με τη διαδικασία υποβιβασμού, συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης εκτιμούν ότι όταν μια σχολική μονάδα υποβιβάζεται οδηγείται τελικά στην κατάργηση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικογένειες των μικρών μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική του ανακοίνωση ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου Στέλιος Ορφανουδάκης, επισημαίνει:

«Όλα αυτά τα χρόνια , από το 2010 και μετά, τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, έχουν κλείσει κι υποβιβαστεί χιλιάδες σχολικές μονάδες της υπαίθρου, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να βρίσκονται  ΄΄στον δρόμο΄΄.

Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτούς τους μαθητές . Δεν είναι λογικό ένα παιδί από 5 έως και 11 ετών να ξυπνάει στις 6:30 το πρωί, να μετακινείται με σχολικό λεωφορείο, με όλους αυτούς τους κινδύνους που αδημονούν και να μπορεί να επιστρέψει πίσω στο σπίτι του στις 5 το απόγευμα. Ποιος μπορεί να αντέξει σε τέτοιους ρυθμούς; Πρέπει να στηρίξουμε αυτά τα σχολεία της υπαίθρου, με την άμεση και την έγκαιρη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να έχουν όλοι οι μαθητές ίδιες κι ίσες ευκαιρίες από την αρχή της σχολικής χρονιάς».

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως ο κ. Ορφανουδάκης θεωρεί το ζήτημα του μαθητικού δυναμικού μια συγκυριακή μεταβλητή, που μπορεί τη μια χρονιά να παρατηρείται με ορισμένα χαρακτηριστικά και την επομένη σχολική χρονιά να παρουσιάζει άλλα.

Οι μεταβολές των σχολικών μονάδων στο νομό Ρεθύμνου έχουν ως εξής:

ypovivasmos-sxoleion-rethymnou

Ανάλογη η κατάσταση στο Λασίθι

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στο νομό Λασιθίου, καθώς, όπως επισημαίνεται στο anatolh.com «η εισήγηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανόλη Μπαρμπεράκη για τις μεταβολές σε σχολικές μονάδες προβλέπει υποβιβασμό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας από δωδεκαθέσιο σε οκταθέσιο καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Σκοπής από τριθέσιο σε διθέσιο.

Παράλληλα, προβλέπει και τις καταργήσεις τεσσάρων σχολικών μονάδων και συγκεκριμένα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας, του Δημοτικού Σχολείου Ζήρου, του Νηπιαγωγείου Κρούστα και του Νηπιαγωγείου Τζερμιάδων».

Πώς γίνεται η διαδικασία

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία για τις λεγόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων έχει μεταβληθεί τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που αποστέλλει στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, ζητά από τους προϊσταμένους εισηγήσεις, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων, στις οποίες θα προτείνουν σε ποιες περιοχές θα πρέπει να ιδρυθούν νέα σχολεία, ποια θα πρέπει να υποβιβαστούν, και ποια θα πρέπει να καταργηθούν. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια σύντομη διαδικασία προέγκρισης και τα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών όπου υπάγονται τα σχολεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά στις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της εκπαίδευσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση