HomeΚΡΗΤΗH Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

H Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Παρουσίασε τις θέσεις της με αφορμή την αυριανή ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2017 παρουσίασε σήμερα η περιφερειακή παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει τα εξής:

«Ο Προϋπολογισμός (ΠΥ) της Περιφέρειας Κρήτης για το 2017 -που ψηφίζεται αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο-  μαζί με τους Προϋπολογισμούς του κράτους και των Δήμων που ψηφίζονται αυτή την περίοδο, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που εξειδικεύουν τα μνημόνια και προωθούν τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου :

         Για ακόμα πιο μεγάλη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, τοπικά και γενικότερα, για να έχει εξασφαλισμένη κερδοφορία ώστε να κάμει επενδύσεις

         Για μεγαλύτερο τσάκισμα μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, για μεγαλύτερη ¨εξάρτηση του λαϊκού νοικοκυριού από τον τραπεζικό δανεισμό, που είναι άμεσο δώρο στο κεφάλαιο, με επέκταση της φτώχειας και ψίχουλα στους εξαθλιωμένους

         Για αυξήσεις των εσόδων κράτους και τοπικής διοίκησης, από το λαό από κάθε είδους φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ. με ταυτόχρονες περικοπές κάθε είδους εξόδων, χρηματοδοτήσεων και παροχών   για τις λαϊκές ανάγκες. Για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών κράτους και τοπικής διοίκησης, που προηγούμενα ήταν δωρεάν ή με χαμηλά τιμολόγια.

         Για υπονόμευση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων για ικανοποίηση των αναγκών τους, με αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, με στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» και «διαβουλεύσεις» που θα καλλιεργούν «φιλικό» κλίμα για επενδύσεις με αποδοχή της μιζέριας για το λαό, με απογοήτευση και μοιρολατρία.

Οι παραπάνω στόχοι του κεφαλαίου εφαρμόζονται σε ΟΛΑ τα επίπεδα κρατικής εξουσίας (Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι, ανεξάρτητα από το ποιος έχει πλειοψηφία σε κάθε όργανο) και αποτελούν κοινό στρατηγικό στόχο ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζουν το 4ο, πέρα από τις επιμέρους πραγματικές ή υποκριτικές διαφορές τους. Από ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ΝΔ μέχρι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και φυσικά τη Χρυσή Αυγή που λαϊκίζει και προσποιείται ότι καταγγέλλει το σύστημα για να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΠΥ 2017 της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιεί όλα τα παραπάνω, και τα συνοδεύει με το καμουφλάρισμα και τις μεγαλοστομίες που έχουμε συνηθίσει από τα προηγούμενα χρόνια.

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου -και οι άλλες παρατάξεις ανεξάρτητα από το τι θα πουν και θα ψηφίσουν αύριο – αποδέχονται τις παραπέρα περικοπές των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Γκρινιάζουν –δήθεν-  γιατί –όπως λένε και οι ίδιοι – ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορούν να καλύψουν, αλλά . . . τα ψηφίζουν, γιατί δήθεν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Και όμως από μόνη της η Περιφερειακή Αρχή είχε πετσοκόψει όλες τις απαιτήσεις της από την κυβέρνηση, όταν της έστειλε το σχέδιο ΠΥ πριν δύο μήνες, για να πάρει προέγκριση ! Και η μείωση αυτή γίνεται τη στιγμή που στον ΠΥ της Περιφέρειας εκτός τις κρατικές δαπάνες της δακοκτονίας και της μεταφοράς των μαθητών, σταδιακά μεταφέρθηκε τα τελευταία χρόνια και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για έργα.

Βάζουν συνειδητά πλάτη στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, τσακίζουν το λαό και υποκρίνονται ότι το κάνουν δήθεν χωρίς τη θέλησή τους γιατί  -όπως λένε -δεν γίνεται αλλιώς στους σημερινούς δύσκολους καιρούς !

Και οι ίδιοι μάλιστα γνωρίζουν πως η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική αν πάρουμε υπόψη πως τα πραγματικά κονδύλια που διαχειρίζεται η Περιφέρεια είναι ακόμα πιο χαμηλά από αυτά που ψηφίζει.

Για το 2016 είχε ψήφισε ένα ΠΥ αρχικού ποσού 87 εκ. €, που με τροποποιήσεις τον ανέβασε στα 110 εκ.€ και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 2016 είχε υλοποιηθεί μόνο με 36 εκ.€, δηλ., ποσοστό 33,50%. Η ίδια εκτιμά ότι μέχρι τέλος του 2016 η υλοποίηση δεν θα ξεπεράσει τα 62 εκ. €, λίγο πιο κάτω δηλ. και από το 2015. ,

Έτσι προτείνουν για το 2017 Προϋπολογισμό με 110 εκ.€ – που κι αυτά δεν θα υλοποιηθούν-   που είναι ελάχιστα μπροστά σ΄αυτά που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα και  σ΄αυτά που κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και φυσικά δε φτάνουν για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Καμία εμπιστοσύνη στην υποκρισία του κράτους και της τοπικής διοίκησης, στις ψεύτικες υποσχέσεις και ελπίδες των εκπροσώπων των παρατάξεων και των κομμάτων που υπηρετούν τοπικά και γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης καταψηφίζει τον ΠΥ του 2017 και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αντιταχθούν στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση