HomeHL-WorldΚολομβία: Κυβέρνηση και FARC κατέληξαν σε νέα ειρηνευτική συμφωνία

Κολομβία: Κυβέρνηση και FARC κατέληξαν σε νέα ειρηνευτική συμφωνία

Οι αλλαγές στη συμφωνία θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μία νέα, αναθεωρημένη, ειρηνευτική συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες της οργάνωσης FARC, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις μετά από 52 χρόνια.

Η πρώτη συμφωνία είχε απορριφθεί πριν από έξι εβδομάδες, οριακά, σε δημοψήφισμα που έγινε. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας επισήμαναν ότι η νέα, τροποποιημένη ειρηνευτική συμφωνία περιέχει αλλαγές που πρότειναν διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι.

«Καταλήξαμε σε μια νέα οριστική συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης, η οποία περιέχει αλλαγές, διευκρινίσεις και τη συμβολή διαφόρων τομέων της κοινωνίας της Κολομβίας», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι τα μέλη των FARC θα παρέδιδαν τα όπλα και η οργάνωση θα μετατρεπόταν σε πολιτικό κόμμα. Το στρατόπεδο του «όχι» στην Κολομβία, του οποίου ηγήθηκε ο δεξιός πρώην πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, απαιτούσε να επιβληθούν πολύ πιο βαριές ποινές στους αντάρτες.

«Καλούμε όλη την Κολομβία και τη διεθνή κοινότητα (…) να υποστηρίξουν αυτή τη νέα συμφωνία και την ταχεία εφαρμογή της για να μπορέσουμε να αφήσουμε την τραγωδία του πολέμου στο παρελθόν. Η ειρήνη δεν μπορεί να περιμένει άλλο», ανέφερε ακόμη η κοινή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για συμβιβασμό μεταξύ όλων των Κολομβιανών για να ξεπεραστεί η πόλωση.

Οι αλλαγές που έγιναν στη συμφωνία θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τις επόμενες ώρες, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν και αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση