HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάνω από 3 μήνες περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ 5.800 επιχειρήσεις

Πάνω από 3 μήνες περιμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ 5.800 επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που περιμένουν στην …ουρά για να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ με κάποιες εξ αυτών να είναι στην αναμονή πέντε ολόκληρα χρόνια! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν κάνουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ ανέρχονται 63.426, περίπου 1.000 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται στα 983,8 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι στερείται απ’ τις επιχειρήσεις ρευσότητα που φθάνει σχεδόν το 1 δισ ευρώ ενώ την ίδια ώρα οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν χωρίς μάλιστα να εγκρίνονται τα αιτήματα συμψηφισμών.

Με βάση τα στοιχεία:

* 5.891 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ ο οποίος ανέρχεται στα 753,6 εκατ. ευρώ

* Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.484 ημέρες. Ακολουθεί ΔΟΥ της Κω όπου 56 επιχειρήσεις αναμένουν 1806 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ

* Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 5019 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 4.719 αιτήσεις, η ΦΑΕ Πειραιά, με 2.604 εκκρεμείς αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 1.551 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οφειλές ΦΠΑ άνω των 90 ημερών θα πρέπει να τοκίζονται κάτι που παραμένει άγνωστο εάν γίνεται από το ελληνικό δημόσιο. Κατά τα άλλα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η γενική γραμματεία δημοσίων έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ το οποίο θα έπρεπε την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση