HomeΚΟΣΜΟΣΤο Brexit «στοιχειώνει» την Ευρώπη – Για αναταραχές προετοιμάζονται οι ηγέτες

Το Brexit «στοιχειώνει» την Ευρώπη – Για αναταραχές προετοιμάζονται οι ηγέτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να επουλώσουν τις πληγές της Ευρώπης προσπαθούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σοκ του Brexit προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πορεία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να οδηγήσουν και πάλι την ζώνη του ευρώ στην ανάκαμψη, σύμφωνα με το Bloomebrg.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συναντηθούν στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους μιας και η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από την ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως τα 27 κράτη – μέλη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο πώς θα στηρίξουν τους Ευρωπαίους πολίτες από εδώ και πέρα προκειμένου να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους, σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σε διάφορα θέματα – σε βορρά και νότο όσον αφορά τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά θεμάτα, και ανατολής, δύσης όσον αφορά την μετανάστευση και το άσυλο» σχολίασε ο Sandro Gozi, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι νέες διαχωριστικές γραμμές» πρόσθεσε.

Με την Γερμανία να επιμένει στην δημοσιονομική προσαρμογή και την λιτότητα, τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και το προσφυγικό ζήτημα να μεγαλώνει, τα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης είναι βαθιά, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, τα προβλήματα της ΕΕ δεν είναι μόνο θεωρητικά. Επηρεάζουν μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων με μια οικονομία περίπου 15 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, με τις γερμανικές, ολλανδικές και γαλλικές εκλογές να πλησιάζουν (2017), οι ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου γι’ αυτό και θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα.

Οι αγορές επίσης εμφανίζουν σημάδια ανησυχίας. Ενώ οι αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατούν για την ώρα ένα «καπάκι» στα spreads, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της ΕΕ να αντεπεξέλθει μια νέα κρίση που πιθανότητα να προέλθει από την Ιταλία.

Είναι «ένα εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον» δήλωσε ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καλείται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Μέτωπο με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν που θέλει ένα δημοψήφισμα αντίστοιχο με αυτό των Βρετανών. Ο

ίδιος σκοπεύει να περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμπεριλαμβανομένης της Λισσαβώνας, του Δουβλίνου και την Πράγα το καλοκαίρι ώστε να καταφέρει να αυξήσει την στήριξη προς το πρόσωπό του.

«Οι λαϊκιστές δεν θέλουν απλά να αλλάξουν την Ευρώπη, θέλουν το τέλος της» δήλωσε ο Ολάντ μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στην τελευταία για τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Γερμανία, πρωταρχικός στόχος της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ είναι να αποφευχθεί μια νέα αποχώρηση κράτους από την ΕΕ. Μετά το Brexit η Μέρκελ έχασε ένα σημαντικό σύμμαχο της λιτότητας μέσα στην ΕΕ ενώ Ολάντ και Ρέντζι πιέζουν τώρα για τόνωση της οικονομίας με λιγότερη λιτότητα.

Ωστόσο η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θέλει να επικεντρωθεί στις καθημερινές προκλήσεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας με τη μείωση της ανεργίας και την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας. Επίσης, επιδιώκει να δώσει μια ώθηση για την ύπαρξη κοινού σχεδίου με τη Γαλλία στον αμυντικό τομέα και όσες χώρες θέλουν να λαβουν μέρος στο σχέδιο αυτό.

«Το παιχνίδι της Μέρκελ δεν είναι σύντομο, είναι ένα μεγάλο παιχνίδι» υποστηρίζει ο Ian Bremmer, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, στο Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ θα κληθεί αν αντιμετωπίσει ένα ακόμα δημοψήφισμα, αυτό της Ουγγαρίας τον ερχόμενο Οκτώβριο με θέμα το προσφυγικό όπως επίσης και την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Ακόμα ένα πρόβλημα είναι και η Πολωνία η οποία επιθυμεί η ΕΕ να αλλάξει «σε μια ένωση εθνών» όπως δήλωσε ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος.

Η πρωθυπουργός της χώρας Beata Szydlo επισήμανε την περασμένη βδομάδα ότι η Πολωνία θα επιδιώξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκτήσουν τα κράτη μέλη μεγαλύτερο ρόλο, πιθανότατα εις βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση