HomeΣΠΟΡΓερμανία – Ιταλία 1-1, 6-5πεν.

Γερμανία – Ιταλία 1-1, 6-5πεν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σ’ ένα ματς που θα μείνει, αναμφίβολα, στην ιστορία η Γερμανία νίκησε 6-5 στα πέναλτι την Ιταλία μετά το 1-1 στα 120 λεπτά και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2016. Δύο εκτελέσεις έπιασε ο Μάνουελ Νόιερ, το τελευταίο του Νταρμιάν, πριν ο Χέκτορ εκτελέσει τον Μπουφόν.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Επειδή ο Λεβ δεν ήθελε να εκτεθεί όπως ο Ισπανία, κόπιαρε τον Κόντε και εμφάνισε μια Γερμανία με 3-5-2. Τα «πάντσερ» δεν ήταν εύκολο ν’ απαρνηθούν το χαρακτήρα της κυριαρχικής ομάδας, ταυτόχρονα όμως θωρακίστηκαν.

Οι Ιταλοί δεν επηρεάστηκαν και έπαιξαν πίσω από την μπάλα. Φρόντισαν να μειώσουν τις επαφές του Κρος με την μπάλα και, παρά την ευστοχία του, να μην του επιτρέψουν το κάθετο παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που ο Κεντίρα έφυγε νωρίς λόγω τραυματισμού.

Ταυτόχρονα απομόνωσαν τους Μίλερ-Γκόμεθ και με σωστές τοποθετήσεις, κλεψίματα και διωξίματα στέρησαν από τους Γερμανούς τις τελικές.

Οι παίκτες του Λεβ προσπαθούσαν να φορτώσουν τη δεξιά πλευρά, χτυπώντας τον Ντε Σίλιο, ωστόσο ο Κιελίνι κάλυπτε όποτε χρειαζόταν, ενώ οι σέντρες του Κίμιχ δεν ήταν εύστοχες. Η μόνη εύστοχη στο 41′ βρήκε τον Γκόμεθ, αλλά αυτός πιεζόμενος έστειλε την μπάλα άουτ.

Εν τέλει η καλύτερη επίθεση των Γερμανών ήρθε από αριστερά, αλλά στο 42′ ο Μίλερ δεν τελείωσε καλά τη φάση. Οι «ατζούρι» απάντησαν στο 43′ με το διαγώνιο σουτ του Στουράρο, μετά το γύρισμα του Τζακερίνι, που κόντραρε την τελευταία στιγμή ο Μπόατενγκ, και η ισορροπία του τρόμου παρέμεινε ανέγγιχτη και μετά την ανάπαυλα.

Πάντως ο τρόπος που τα «πάντσερ» ανέβασαν τις γραμμές τους τούς έδωσε χειροπιαστό πλεονέκτημα. Το σουτ του Μίλερ στο 54′ που έβγαλε με χτύπημα… σκορπιού ο Φλορέντζι ήταν η προειδοποιητική βολή, προτού ο Εζίλ στο 66′ στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπουφόν μετά τη συνεργασία Γκόμεθ-Χέκτορ στ’ αριστερά.

Μέσα στον πανικό των Ιταλών ο Γκόμεθ, στο 68′, πήγε να πετύχει ένα εκπληκτικό γκολ με τακουνάκι ύστερα από κάθετη του Εζίλ, αλλά ο Μπουφόν αντέδρασε ενστικτωδώς διώχνοντας σε κόρνερ.

Ο Κόντε δεν βιάστηκε να επέμβει στην 11άδα του για να ρισκάρει. Επέδειξε σύνεση και ψυχραιμία, πόνταρε στο αρχικό σχέδιό του. Το σουτ του Έντερ στο 74′ φανέρωσε τη διάθεση των «ατζούρι», το γκολ της ισοφάρισης πάντως ήρθε από την αδιανόητη ενέργεια του Μπόατενγκ να παίξει άμυνα με υψωμένα τα χέρια. Η μπάλα βρήκε και ο Κασάι χρέωσε σωστά παράβαση, με αποτέλεσμα ο Μπονούτσι να σκοράρει στο 78′.

Ο χρόνος δεν αρκετός για ν’ αλλάξουν εκ νέου τα δεδομένα, αφού η Γερμανία που είχε την κατοχή και έκανε προσπάθειες στερήθηκε ενός παίκτη-κολώνα στην περιοχή μετά την αναγκαστική αλλαγή του Γκόμεθ (ο Λεβ προτίμησε τον Ντράξλερ δίπλα στον Μίλερ). Οι «ατζούρι» αμύνθηκαν σθεναρά και το 1-1 έφερε παράταση.

Ο Πελέ γλίτωσε την κόκκινη σε μαρκάρισμα με τις τάπες στον Μπόατενγκ και ο Κόντε την ανατροπή του πλάνου του. Η Ιταλία δεν πήρε κανένα απολύτως ρίσκο, την ενδιέφερε κυρίως η αναχαίτιση των γερμανικών επιθέσεων. Κακή εκτίμηση υπήρξε στη φάση του 106′, αλλά ο Ντράξλερ δεν εκτέλεσε σωστά, ενώ στην αντεπίθεση του 109′, η πάσα του προς τον Μίλερ ήταν κάκιστη.

Η φάση με τον Ινσίνιε ν’ απειλεί στο 113′ θα μπορούσε να ρίξει στο καναβάτσο τους καλύτερους Γερμανούς, αλλά ο Νόιερ μπλόκαρε σταθερά και το πέναλτι ήρθαν γιατί τίποτα δεν τ’ απέτρεψε. Η Γερμανία μπήκε στη διαδικασία με την αύρα της ομάδας που δεν έχει χάσει από το 1976 και των 26/28 εύστοχων πέναλτι! Παρόλο όμως που ο Σβαϊνστάιγκερ είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς με το σκορ στο 2-2 (είχαν αστοχήσει Τζάτζα, Μίλερ, Εζίλ, Πελέ, Μπονούτσι), έστειλε την μπάλα άουτ και η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι το 18ο χτύπημα! Ο Νόιερ έπιασε αυτό του Νταρμιάν και ο Χέκτορ «τρύπησε» τον Μπουφόν για το 6-5 των Γερμανών που άντεξαν μετά τα δύο σοκ, στην κανονική διάρκεια και στα πέναλτι.
Με τον Τόνι Κρος να μην έχει πολλές επαφές με την μπάλα στο τελευταίο τρίποντο εξαιτίας του εξαιρετικού Παρόλο ο Μεζούτ Εζίλ ανέλαβε διπλό ρόλο και κινήθηκε παντού. Δεν είχε πάντα την καλύτερη δυνατή επιλογή, αλλά η δική του κίνηση έφερε το 1-0, αυτός έφτιαξε την ευκαιρία του Γκόμεθ αμέσως μετά και δούλευε, αυτός είχε τις περισσότερες πάσες από κάθε άλλο συμπαίκτη του όταν η Γερμανία ήταν στην επίθεση.

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
Γερμανία (3-5-2): Νόιερ, Χέβεντες, Μπότενγκ, Χούμελς, Κίμιχ, Χέκτορ, Κεντίρα (15′ Σβαϊνστάιγκερ), Κρος, Εζίλ, Μίλερ, Γκόμεθ (72′ Ντράξλερ)

Ιταλία (3-5-2): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι (121′ Τζάτζα), Φλορέντζι (86′ Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Παρόλο, Στουράρο, Τζιακερίνι, Πελέ, Έντερ (107′ Ινσίνιε)

Διαφήμιση
Διαφήμιση