HomeΚΟΣΜΟΣΤραυματίες τζιχαντιστές νοσηλεύονται στην Τουρκία

Τραυματίες τζιχαντιστές νοσηλεύονται στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με παραίτηση απειλούσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν αποδεικνύονταν οι καταγγελίες του Κρεμλίνου ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Παρά τις… προειδοποιήσεις ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία, ενώ η φημολογία για σκοτεινές μπίζνες με τους τζιχαντιστές οργιάζει.

Αυτή τη φορά πίσω από τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τις επαφές των δύο πλευρών, δε βρίσκεται η Ρωσία αλλά ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερέν Ερντέμ.

Κι άλλες αποκαλύψεις

Ο Ερντέμ, ο οποίος προ μηνών είχε υποστηρίξει πως μέσω Τουρκίας και Ευρώπης οι τζιχαντιστές προμηθεύονται υλικά για την παρασκευή του θανατηφόρου αερίου σαρίν, αποκάλυψε ότι τραυματίες τζιχαντιστές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας, αφού έχουν περάσει στη χώρα με την ανοχή της συνοριοφυλακής.

Όπως αναφέρει το ρωσικό δίκτυο Russia Today που επικαλείται δηλώσεις του Ερντέμ, «οι τραυματίες τρομοκράτες ταξιδεύουν συχνά στην Τουρκία για πολύπλοκες και ακριβές ιατρικές θεραπείες», γεγονός που γνωρίζουν οι τουρκικές αρχές.

Οι πληροφορίες προέρχονται από ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο καταγράφεται η επικοινωνία ανάμεσα σε στελέχη του Ισλαμικού Κράτους και μεσάζοντες στην Τουρκία.

Οι τζιχαντιστές μετακινούνται συχνά από τη Συρία στην Τουρκία

Όπως κατήγγειλε, λοιπόν, ο βουλευτής της τουρκικής αντιπολίτευσης, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οικογένειές τους μετακινούνται συχνά από τη Συρία στην Τουρκία και το αντίστροφο, με τη βοήθεια ντόπιων μεσαζόντων και χωρίς να υπάρχουν έλεγχοι από τους συνοριοφύλακες.

Από αυτούς, πολλοί χρήζουν άμεσης νοσηλείας και για αυτό το λόγο μεταφέρονται σε νοσοκομεία όπου ακολουθούν την κατάλληλη αγωγή, είτε υποβάλλονται σε ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις και τα έξοδα καλύπτονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Ιλχάμι Μπάλι, ο οποίος πρόκειται για… εξέχουσα προσωπικότητα στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ για 1,3 εκατ. ευρώ, συνομιλεί με αρμόδιο σε τουρκικό νοσοκομείο, ονόματι Σάββας, σχετικά με έναν τραυματία τζιχαντιστή που νοσηλεύεται στην Τουρκία.

Οι δύο άνδρες συζητούν σχετικά με τα νοσήλια και διευθετούν το οικονομικό ζήτημα, ενώ μιλούν για την επιτυχή μεταφορά των τραυματιών τζιχαντιστών στην Τουρκία.

Από αυτούς που χειρουργήθηκαν, ένας απαιτεί ακριβή χειρουργική επέμβαση έπειτα από ακρωτηριασμό του ποδιού του.

«Ναι, ήρθαν. Χειρουργήθηκαν», ακούγεται να απαντά ο Σάββας στον Μπάλι, ο οποίος τον ρωτά αν «άρρωστοι άνθρωποι» έφτασαν στο νοσοκομείο μετά την προηγούμενη επικοινωνία τους.

Ο Σάββας τότε εξηγεί ότι η πολύπλοκη επέμβαση του Μουχαμάντ Εμινέ και η αποθεραπεία του στο νοσοκομείο κοστίζει 32.000 δολάρια και ο λογαριασμός έχει ήδη αποσταλεί στον Μπάλι.

«Αδελφέ, πρόκειται για τα καλύτερα προσθετικά, γιατί χρειάστηκε να του ακρωτηριάσουν το πόδι. Βρίσκεται εδώ για δύο με τρεις μήνες γιατί δεν ήθελε να του ακρωτηριάσουν το πόδι», συνεχίζει ο άνδρας στον Μπάλι, ο οποίος υπολογίζει το κόστος.

«Κάναμε αρκετές μπίζνες μαζί. Καθίσαμε και φάγαμε μαζί. Άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα, αδελφέ. Κάναμε μια συμφωνία στα 40.000 δολάρια», απαντά ο Μπάλι.

Τα κόστη της διαμονής

Στη συνέχεια, ο Μπάλι, καλεί έναν τρίτο άνδρα, ο οποίος του λέει: «Σου έκανα έκπτωση από τα 48.000 δολάρια στα 35.000 δολάρια. Αλλά υπάρχουν και τα κόστη του νοσοκομείου. Αν συμπεριλάβω το κόστος για τη διαμονή στα 11.000 δολάρια, φτάνουμε στα 46.000 δολάρια αδελφέ».

«11.000 δολάρια για ποιο λόγο;» ρωτάει ο Μπάλι, με τον άγνωστο να του εξηγεί ότι πρόκειται για τα έξοδα διατροφής, ηλεκτρικού, νερού.

«Θα σου κάνω έκπτωση για αυτό. Αλλά μόνο για εσένα», τον καθησυχάζει ο άνδρας.

Την ίδια ώρα, σε άλλες συνομιλίες, ο Μπάλι εμφανίζεται δυσαρεστημένος επειδή μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν στην Τουρκία.

«Πέρασες τους ανθρώπους;», ρωτάει ο Μπάλι με τον άνδρα να απαντά πως δεν είναι υπεύθυνος για αυτή την ομάδα.

«Τι; Είσαι υπεύθυνος για τη σύλληψή τους; Μη μου λες ψέματα. Μη μου λες ψέματα. 18 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα εχθές βράδυ. 15 από αυτούς συνελήφθησαν όταν προσπάθησες να τους βοηθήσεις», λέει θυμωμένος.

«Άκου, σε προειδοποίησα. Αν ακούσω ότι προσπαθείς να περάσεις τους δικούς μας, θα έρθω σπίτι σου και θα σε πυροβολήσω στο κεφάλι. Θα σε πυροβολήσω στο κεφάλι ενώ είσαι στο κρεβάτι», συνεχίζει.

Κι άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες

Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία ο δραστήριος Μπάλι εξηγεί ότι «ένας αδελφός, δύο αδελφές και ένα παιδί» συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στο Κιλίς.

Συνεχίζοντας, λέει: «Τηλεφωνήσαμε και δώσαμε πληροφορίες. Μιλήσαμε με τον αδελφό που θα προσέξει τους ανθρώπους που συνελήφθησαν. Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα τους φροντίσουμε».

Μετά την αποκάλυψη, ο Ερέν Ερντέμ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε πως στο Κιλίς και το Γκαζιαντέπ και σε ολόκληρη την Τουρκία σημειώνονται επικίνδυνες διαδικασίες για τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα.

«Μιλώ σαν βουλευτής, του οποίου καθήκον είναι να ελέγχει όσα συμβαίνουν. Τα έγγραφα που σας παρουσιάζω είναι η ζωντανή απόδειξη του βρώμικου παιχνιδιού στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση του AKP. Σε αυτές τις καταγεγραμμένες συνομιλίες υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το σε ποια ξενοδοχεία πρόκειται να μείνουν οι τρομοκράτες, πού θα περιμένουν για το αυτοκίνητό τους, ποιο βενζινάδικο θα χρησιμοποιήσουν για να γεμίσουν καύσιμα, σε ποιο τζαμί στο Κιλίς θα βρεθούν, πόσοι άνθρωποι ακριβώς είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης», είπε ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Παρά το γεγονός αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στα χέρια των αρχών, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ξεκινήσει καμία επιχείρηση για να συλλάβουν τους τρομοκράτες. Κάνω μία πολύ απλή ερώτηση: Γιατί αυτοί οι τρομοκράτες δεν έχουν συλληφθεί;».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση