HomeΚΡΗΤΗΚοντά 10 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νερού σε νομό της Κρήτης

Κοντά 10 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νερού σε νομό της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε 9.256.000 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.700 διακανονισμοί που αντιστοιχούν σε χρέη 4.340.000 ευρώ και έχει εισπραχθεί 1.108.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» το μεγαλύτερο ποσοστό των χρεών αφορά λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ στους μεγαλο-οφειλέτες, δηλαδή εκείνους που χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ, κατατάσσονται, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία και δημόσιοι Οργανισμοί όπως το Νοσοκομείο και οι Φυλακές.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, Αντώνης Σχετάκης, διευκρίνισε ότι από τα 9.256.000 ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 3.272.000 αφορούν οφειλές που χρονολογούνται πάνω από 1 χρόνο, ενώ τα 5.984.000 ευρώ προέρχονται από χρέη που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.

«Τον Οκτώβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 11,5 εκατ. ευρώ. Τότε ξεκινήσαμε μία προσπάθεια, ώστε να ρυθμιστούν οι παλιές οφειλές και γι’ αυτό από τότε αυξήθηκαν γενναία οι διακανονισμοί», τόνισε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα καθώς ακόμα βρίσκονται στους πρώτους μήνες της υλοποίησής τους.

Πολλοί χρωστούν από λίγα

Ο κ. Σχετάκης διευκρίνισε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. χειρίζεται με ευαισθησία τα εισπρακτικά μέτρα καθώς όπως είπε «σκοπός μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τον καταναλωτή που δεν μπορεί να πληρώσει, αλλά να πάρουμε όσα χρήματα μπορούμε για να εξασφαλίσουμε και τη δική μας βιωσιμότητα, αλλά και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών».

Στο πλαίσιο αυτό η Επιχείρηση έχει προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των οφειλετών διακρίνοντας 3 κύριες ομάδες:

Στην πρώτη κατατάσσονται οι μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν ποσά πάνω από 5.000 ευρώ και στην πλειοψηφία τους είναι επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια, δημόσιοι οργανισμοί κ.ά.

Στη δεύτερη ανήκουν οφειλέτες που χρωστούν ποσά από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη κατηγορία -που είναι και η πολυπληθέστερη- κατατάσσονται οι μικρο-οφειλέτες που χρωστούν ποσά κάτω 1.000 ευρώ.

«Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσό του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά πολλούς που χρωστάνε από λίγα», επεσήμανε ο κ. Σχετάκης και πρόσθεσε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ακολουθεί 3 βήματα προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη: Αρχικά προειδοποιεί τους οφειλέτες δίνοντάς τους ένα περιθώριο 7 εργάσιμων ημερών για να προσέλθουν στην Υπηρεσία και να ρυθμίσουν το χρέος. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί τότε η παροχή ταπώνεται και τέλος, αν διαπιστωθεί ότι ο καταναλωτής παραβιάσει το ταπωμένο ρολόι, τότε η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προχωρά σε αφαίρεση του υδρομέτρου.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους μικρο-οφειλέτες η πολιτική που ακολουθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είναι ευέλικτη καθώς δέχεται ποσά από 40 ευρώ και ο αριθμός των δόσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι τις 40.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία

Τέλος στην αλόγιστη χρήση μη ελεγμένου και ασφαλούς νερού από ξενοδοχειακές μονάδες επιχειρεί να βάλει πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Υδάτων στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν πολλά ξενοδοχεία των Χανίων.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η σχετική απόφαση το “νερό αναψυχής” που χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία για το πράσινο, τις πισίνες, τα δωμάτια των ενοίκων κ.λπ., θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από Δ.Ε.Υ.Α. και απαγορεύεται να λαμβάνεται από άλλους οργανισμούς, όπως για παράδειγμα στα Χανιά ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και οι Τ.Ο.Ε.Β.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων Αντώνης Σχετάκης το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται νερό χωρίς χλώριο -άρα μη κατάλληλο νερό- καθώς μπαίνουν ζητήματα υγείας.

Τόνισε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. δεν θα είναι ανεκτική απέναντι σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τέτοιο νερό.

Πάντως, η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου φαίνεται να “σκοντάφτει” σε 2 βασικές παραμέτρους σε ό,τι αφορά τον Δήμο Χανίων: Αφενός η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της δυτικής πλευράς και συγκεκριμένα της Νέας Κυδωνίας (θα χρειαστεί μια ακόμα μεγάλη δεξαμενή για να γίνει αυτό) και αφετέρου δεν διαθέτει “αστυνομία δικτύου” η οποία -σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των Δ.Ε.Υ.Α.- έχει την ευθύνη να ελέγχει αν προμηθεύεται νόμιμα νερό ο κάθε καταναλωτής.

Ως εκ τούτου και πρακτικά χωρίς το κατάλληλο προσωπικό η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είναι αδύνατον να εποπτεύσει τη σωστή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση