HomeΚΡΗΤΗΕικόνες καταστροφής στην Ιεράπετρα – Πύρινη «λαίλαπα» κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα γης

Εικόνες καταστροφής στην Ιεράπετρα – Πύρινη «λαίλαπα» κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα γης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών καταγράφεται στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες με τις φλόγες να κάνουν… στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης – μεταξύ αυτών θερμοκήπια, ελαιόδεντρα – δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυα της ΔΕΗ μέχρι και… ζώα.

Πρόκειται για την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Ανατολή και Μύρτος της Ιεράπετρας με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να θέσουν την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ ακόμα και τώρα στο σημείο βρίσκεται ισχυρή δύναμη.

FOTIA FOTIA1

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 21 Απριλίου στη 1 το μεσημέρι όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή «Ανατολή» όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις αλλά και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έδωσαν στην φωτιά την δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχύτατα.

FOTIA1 FOTIA3

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής και συγκεκριμένα 20 οχήματα με 40 υπαλλήλους και 4 πεζοπόρα τμήματα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και εθελοντές βοηθούσαν με ό,τι μέσο είχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της φωτιάς.

FOTIA4 FOTIA5

Η φωτιά δεν έλεγε να κοπάσει με την πυροσβεστική να στέλνει επιπλέον δύναμη στην περιοχή ενώ από αέρος επιχειρούσε και super puma.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να την θέσουν υπό μερικό έλεγχο στις 13.25 της Παρασκευής.

FOTIA6

Από τότε μέχρι και αυτή την ώρα στο σημείο υπάρχουν 16 οχήματα με 32 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.

FOTIA7 FOTIA8

Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι αγρότες που αντίκρισαν τις εικόνες καταστροφής.

Οι περιουσίες τους έχουν γίνει στάχτη ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Η φωτιά έκαψε εκατοντάδες στρέμματα θερμοκηπίων, αγροτικών εκτάσεων αλλά και δασικής γης ενώ την ίδια ώρα έχουν καταστραφεί σπίτια, αποθήκες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυα της ΔΕΗ, μελίσσια και πολλά ζώα.

FOTIA10 FOTIA9

Αίτημα για να κηρυχθούν πυρόπληκτες οι κοινότητες Ανατολή και Μύρτος

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο δήμο Ιεράπετρας με κυρίαρχο θέμα το «χάος» που άφησε πίσω της η φωτιά.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η δημοτική αρχή να υποβάλει άμεσα αίτημα προκειμένου να κηρυχθούν οι κοινότητες Ανατολή και Μύρτος πυρόπληκτες αλλά και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης τονίστηκε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την άμεση καταγραφή των ζημιών αλλά και να στηριχθούν οι πληγέντες με κάθε μέσο και τρόπο.

FOTIA11

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική για σήμερα και αύριο

Σε πλήρης επιφυλακή βρίσκεται η πυροσβεστική στην Κρήτη για σήμερα και για αύριο καθώς βρίσκεται στα… κόκκινα.

Μάλιστα, η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εντείνει τα μέτρα πρόληψης και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι φωτογραφίες είναι από neakriti και radiolasithi

Διαφήμιση
Διαφήμιση