HomeΚΡΗΤΗΝ. Ηγουμενίδης: “Προτεραιότητα στη κοινωνική αποτελεσματικότητα για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ”

Ν. Ηγουμενίδης: “Προτεραιότητα στη κοινωνική αποτελεσματικότητα για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το νέο ΕΣΠΑ για τη Κρήτη δεν πρέπει να έχει στόχο την υψηλή απορροφητικότητα, αλλά την κοινωνική αποτελεσματικότητα», τόνισε στη τοποθέτηση του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν άμεσα την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που συνεδρίασε με θέμα την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (Περίοδος 2015-2019) ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «για την Κρήτη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε έχουν νόημα και επιτακτικό χαρακτήρα τα σχέδια ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας, μιας τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα στηρίξει από τη μια την αγροτική παραγωγή και παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του γεωργικού τομέα.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις υπό εξέλιξη συζητήσεις για την κάλυψη μέσα από τις κοινωνικές επιχειρήσεις σημαντικών κενών που υπάρχουν στην Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης- κενών που υπολογίζονται στο 40% των προβλεπόμενων θέσεων.

«Βρισκόμαστε σε μια συζήτηση και με το Υπουργείο Υγείας, και με το Υπουργείο Εργασίας για να δούμε πιλοτικά, οργανωμένα και συγκροτημένα στηριγμένοι στην κοινωνική οικονομία, μέσα από την αγορά υπηρεσιών, όπου αυτό είναι δυνατό από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και μάλιστα με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, χωρίς δηλαδή ουσιαστικά να βαρύνεται παραπέρα οικονομικά ούτε το Υπουργείο Υγείας ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός».

Επιπλέον, έθεσε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του οδικού δικτύου της Κρήτης, το διαχειριστικό πρόγραμμα των απορριμμάτων που έχει η Περιφέρεια της Κρήτης, αλλά και το ζήτημα του αεροδρομίου του Ηρακλείου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το υπάρχον, στον αυτόματο πιλότο».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη. Να μην είναι μέσο διαχείρισης της μιζέριας μας, αλλά ουσιαστικά εφαλτήριο για κάτι πιο ουσιαστικό. Να είναι ένας από τους μοχλούς για υπέρβαση της δημοσιονομικής κρίσης και ένα όπλο της κοινωνίας και για την Κρήτη, αλλά και για τη χώρα μας συνολικά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση