HomeΥΓΕΙΑΘεραπεία της άνοιας εντός πενταετίας προβλέπουν οι ειδικοί

Θεραπεία της άνοιας εντός πενταετίας προβλέπουν οι ειδικοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη προχώρησε ο πρέσβης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Άνοιας, Dr Dennis Gillings, ο οποίος πιστεύει πως μέσα σε πέντε χρόνια είναι πιθανό να ανακαλυφθεί η θεραπεία της άνοιας.

Πιο αναλυτικά, ο Dr Gillings σχολίασε πως: «Ο αρχικός μας στόχος ήταν  η τροποποίηση της νόσου ως το 2025. Αλλά νιώθω πολύ πιο αισιόδοξος τώρα. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν επιτύχουμε τον στόχο μας ως το 2020 ή το 2021». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως θεραπείες, οι οποίες αποτρέπουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, που προκαλεί την άνοια είναι εξαιρετικά πιθανό να αναπτυχθούν μέχρι το 2020.

Ο Dr Gillings, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Άνοιας το 2013, τόνισε πως έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην επιστημονική κατανόηση της νόσου και την έρευνα της.

Λάθος η αντιμετώπισή της ως μονοδιάστατη ασθένεια

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, οι επιστήμονες πλέον θεωρούν λάθος να αντιμετωπίζεται η άνοια ως μονοδιάστατη ασθένεια, καθώς πιστεύουν ότι η επιθυμητή πρόοδος θα σημειωθεί με την ανάπτυξη θεραπειών που θα στοχεύουν σε διαφορετικές εκδοχές της νόσου. Ο Dr Gillings, συγκεκριμένα, δήλωσε πως: «Μπορεί να χρειαζόμαστε πιο εξειδικευμένες διαγνώσεις. Παλιότερα, σκεφτόμασταν απλά τον καρκίνο, ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου, που απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προσεγγίσουμε και την άνοια».

Σύμφωνα με τις έρευνες η άνοια προκαλείται όταν ο εγκέφαλος έχει υποστεί βλάβη από ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή από  εγκεφαλικά επεισόδια και  οδηγεί σε απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και σύγχυση. Το φάρμακο που χορηγείται στους ασθενείς ως σήμερα είναι εκείνο της νόσου Άλτσχαιμερ, το οποίο απλώς καλύπτει τα συμπτώματα, αλλά δεν καθυστερεί την εξέλιξη της άνοιας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση