HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε ελληνικό δεξαμενόπλοιο οι πρώτες εξαγωγές του αμερικανικού αργού

Με ελληνικό δεξαμενόπλοιο οι πρώτες εξαγωγές του αμερικανικού αργού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ελληνικό δεξαμενόπλοιο εξήχθη από τις ΗΠΑ το πρώτο αμερικανικό φορτίο αργού πετρελαίου έπειτα από 40 χρόνια. Με την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών –η οποία είχε επιβληθεί από την Ουάσιγκτον ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση στα μέσα της δεκαετίας του ’70– να ισχύει από την 1 Ιανουαρίου του 2016, πλήθος αμερικανικών ενεργειακών ομίλων έχει ήδη δρομολογήσει σημαντικά φορτία προς το εξωτερικό.

Το πρώτο εξ αυτών ταξιδεύει ήδη στον Ατλαντικό με προορισμό την Ιταλία. Πρόκειται για αργό πετρέλαιο από τα κοιτάσματα της περιοχής Eagle Ford που πούλησε η Conoco Phillips στην εταιρεία εμπορίας Vitol, η οποία ναύλωσε το δεξαμενόπλοιο «Theo T» ναυπήγησης 2003 και χωρητικότητας 73.000 dwt της ελληνικής ναυτιλιακής Ionia Management S.A. Το ελληνόκτητο ποντοπόρο φόρτωσε το αμερικανικό αργό σε τερματικό σταθμό στο Κόρπους Κρίστι του Χιούστον στο Τέξας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και απέπλευσε με προορισμό τη Μεσόγειο την πρώτη ημέρα του νέου έτους.

Γεγονός που δεν εκπλήσσει

Το γεγονός πως το πρώτο αμερικανικό φορτίο προς το εξωτερικό φορτώθηκε σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο δεν εκπλήσσει όσους είναι εξοικειωμένοι με τα μεγέθη της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 26,49% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου σε όρους χωρητικότητας, δηλαδή το ανάλογο του ενός στα 4 τάνκερ που πλέον διεθνώς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα υπό ναυπήγηση πλοία. Αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών που δείχνουν επιπλέον πως ελληνικών συμφερόντων είναι και το 14,28% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου, εξαιρουμένων επίσης των υπό ναυπήγηση πλοίων. To «Theo T» ανήκει στη, μικρή για τα συνήθη ελληνικά μεγέθη, εδρεύουσα στον Πειραιά ναυτιλιακή Ionia Management, που ελέγχει στόλο 6 πλοίων μεταφοράς αργού.

Πολλά ελληνικά δεξαμενόπλοια έχουν ήδη κλείσει και ακόμα περισσότερα αναμένεται να κλείσουν ανάλογους ναύλους, αναφέρουν ναυλομεσιτικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν και την υψηλή εκτίμηση και τις άριστες σχέσεις συνεργασίας που απολαμβάνει η ελληνική ναυτιλία στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αργού από τις ΗΠΑ επετράπησαν με νόμο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις 18 Δεκεμβρίου.

Παράνομη κατά βάση η εξαγωγή αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Η εξαγωγή αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ήταν για δεκαετίες παράνομη με εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως μια διμερής συμφωνία με τον Καναδά. Μέχρι πριν από λίγα μόνον χρόνια ήταν έτσι αδιανόητο για τους εμπλεκόμενους ομίλους να σκεφτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ μειωνόταν επί δεκαετίες και η χώρα εμφανιζόταν εξαρτώμενη από τις προμήθειες από το εξωτερικό. Οχι πια. Νέες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου όπως η οριζόντια διάτρηση και η υδραυλική ρωγμάτωση έχουν πετύχει την άντληση πετρελαίου από σχιστόλιθο σε βαθιά υπόγεια πετρώματα. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν έτσι περισσότερο πετρέλαιο το 2013 από ό,τι εισήγαγαν, για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, και τον Ιούνιο του 2015 ξεπέρασαν τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και κατέστησαν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Εξι μήνες αργότερα, με σχετική πρόβλεψη σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, η απαγόρευση πήρε τον δρόμο για τα βιβλία της Ιστορίας.

Οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ στηρίζουν την πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση της άρσης της απαγόρευσης υποστηρίχθηκε κυρίως από τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Continental Resources, της Pioneer Natural Resources και της ConocoPhillips. Οι εταιρείες υποστήριξαν και έπεισαν την Ουάσιγκτον πως η διατήρηση της απαγόρευσης εξαγωγής θα πιέσει προς τα κάτω τις εγχώριες τιμές τόσο ώστε η παραγωγή να καταστεί ασύμφορη, διακινδυνεύοντας έτσι τον στόχο των ΗΠΑ για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση