HomeΚΡΗΤΗ3o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης

3o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης στα Χανιά και στο Ηράκλειο στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης και της προώθησης καινοτόμων δράσεων και της διάχυσης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Teachers 4 Europe & Erasmus+

Πρόκειται για μία διοργάνωση των φορεών: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, Προωθητές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Αρχικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και την Πέμπτη 18 Ιουνίου μαθητές, εκπαιδευτικοί και πρεσβευτές teachers4Europe των Χανίων και του Ηρακλείου αντίστοιχα παρουσίασαν τη  συνεργασία τους με άλλα σχολεία της Ευρώπης μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Comenius, Grundtvig και Erasmus+ δίνοντας  τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους μαθητές και δασκάλους την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τη χώρα του άλλου, να διερευνήσουν τις διάφορες πολιτισμικές παραμέτρους και να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες και παραδόσεις αποτελούν πλούτο που βρίσκει έδαφος στηριζόμενο στις κοινές αξίες όπως στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην  ισότητα, τη διαφορετικότητα μέσα στην πολυπολιτισμική Ευρώπη.

Ειδικότερα στα Χανιά παρουσιάστηκαν δράσεις από εγκεκριμένα προγράμματα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης, του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, του 26ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Χανίων, του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μαρίνας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών, του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Επίσης της Εκπαιδευτικής Δράσης Teachers 4 Europe με τους Πρεσβευτές Δυτικής Κρήτης Κώστα Μανωλάκη, Πόπη Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη, Ανδρεάδου Χαρίκλεια και εμπλεκομένων σχολείων, όπως το σχέδιο εργασίας που υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Μαρίνας του δικτύου.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις των μικρών μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών Χανίων στο πλαίσιο του Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση/Comenius-Πολυμερείς σχολικές συμπράξεις με τίτλο: “Different Cultures in the same World”. Ο Γιώργος Σιακούφης επισήμανε: «Αισθάνομαι επίσης τυχερός που συμμετείχα σε αυτό το ταξίδι στο Lepe της Ισπανίας, διότι έκανα φίλους, γνώρισα νέα μέθη και αποκόμισα τρομερή εμπειρία. Προτείνω ανεπιφύλακτα συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα».

Επίσης η Φρόσω Στριλάκου τόνισε :«Συμμετείχα στο Ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα ως μέλος της ομάδας του σχολείου μας στην συνάντηση στην Πολωνία τον Οκτώβριο του 2014. Νιώθω πολύ τυχερή που πήρα μέρος στο Comenius γιατί έμαθα και προσαρμόστηκα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί για ένα μικρό διάστημα 6 ημερών. Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι πως απέκτησα πολλούς φίλους με τους οποίους επικοινωνώ συχνά και ελπίζω οι φιλίες αυτές να κρατήσουν πολλά χρόνια».

Αξίζει να σημειώσουμε  την παρουσίαση  του  νηπίου Λάμπρου Σπάρταλη από το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με μια ταινία που απαρτίζεται από φωτογραφικές λήψεις του ιδίου και της μητέρας του από την μοναδική εμπειρία του από το ταξίδι και από τη συμμετοχή του στην διεθνή συνάντηση με παιδιά άλλων εταιρικών χωρών στο συνεργαζόμενο σχολείο του Anzio της Ιταλίας.

Τέλος στο Ηράκλειο παρουσιάστηκαν δράσεις από εγκεκριμένα προγράμματα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης, του 12ου Δημοτικού Σχολείου με συμμετοχή και του συντονιστικού Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα  της Κύπρου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών, του 42ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, του 2ου Δημοτικού Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού με παρουσιάσεις και από τους μαθητές της Στ’ τάξης που πήραν μέρος στις διακρατικές συναντήσεις στην Αγγλία και στην Πολωνία, του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού. Ακολούθησαν παρουσιάσεις της Εκπαιδευτικής Δράσης Teachers 4 Europe με τους Πρεσβευτές Ανατολικής  Κρήτης Μαρία Δρακάκη και Φραγκούλα Κουσκουρίδα και τα σχέδια εργασίας που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του δικτύου στο Ηράκλειο από το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, το Νηπιαγωγείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, το 2ο Νηπιαγωγείο Βουτών.

Τέλος για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 24 Ιουνίου προγράμματα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κρήτης, του  4ου ΓΕΛ Χανίων, του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σητείας, του ΓΕΛ Τζερμιάδων, του 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου,  του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου,  του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου, του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους  μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου για το εντυπωσιακό πολιτιστικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει. Θεωρούμε ότι αυτό που ειπώθηκε από το μαθητή του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, είναι και το πραγματικό νόημα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: «Μέσα από τα προγράμματα αυτά κατάλαβα ότι όλοι είμαστε το ίδιο ανεξάρτητα από τη χώρα που ζούμε, τη γλώσσα που μιλάμε, τη κουλτούρα που έχουμε και το θεό που πιστεύουμε».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής και οι Προωθητές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ευχαριστούν όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και τους φορείς που στήριξαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας Κρήτης          όπως την Περιφέρεια Κρήτης, το Europe Direct, το Δήμο Ηρακλείου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και Ανωγείων, το Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων, το ΙΚΥ ως εθνική μονάδα υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ καθώς και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το 2ο ΓΕΛ Χανίων για την παραχώρηση των αιθουσών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση