HomeΚΡΗΤΗΕπιχείρηση έχασε σε μία ημέρα 450.000 ευρώ –Θύμα απάτης από… e-mail

Επιχείρηση έχασε σε μία ημέρα 450.000 ευρώ –Θύμα απάτης από… e-mail

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aκόμα ένα πρωτοφανές χτύπημα από χάκερ καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με το FBI και την Εuropol.

Τη στιγμή που η επίθεση σε Έλληνες χρήστες iPhone βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως είχε αποκαλύψει το zougla.gr, οι επιτήδειοι άρχισαν να χακάρουν και ελληνικές εταιρείες (μικρές και μεγάλες).

Στην υπηρεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει σημάνει συναγερμός, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της έχει πάρει φωτιά.

Έλληνες επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί οικονομική ζημιά, αφού χάκερ καταφέρνουν να διεισδύουν στην εσωτερική τους αλληλογραφία και να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά (δείτε εδώ).

Επιχείρηση στην Κρήτη έχασε σε μία ημέρα 450.000 ευρώ

FBI, Εuropol και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν στήσει γιγαντιαία επιχείρηση, προκειμένου να μπορέσουν να εντοπίσουν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών, πριν προκαλέσουν μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές σε εταιρείες στη χώρα μας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μια γνωστή εταιρεία που εδρεύει στην Κρήτη έχασε μέσα σε μία ημέρα 450.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η ζημιά στη χώρα μας μέχρι στιγμής αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι στιγμής οι έρευνες εστιάζονται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, διότι από εκεί φέρονται να δρουν οι συγκεκριμένοι χάκερ, παρόλο που τα κλεμμένα χρήματα τα μεταφέρουν σε τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών» προσθέτει ανώτατος αξιωματικός που συμμετέχει στην επιχείρηση.

Η επίσημη ανακοίνωση της Δίωξης:

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για παραβίαση της ροής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό την παρέμβαση σε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, την εξαπάτηση των καταθετών και την κατάθεση χρημάτων σε απατηλό λογαριασμό.

Οι δράστες, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φαίνεται να έχουν σταλεί από επιχειρήσεις, προτρέπουν τους παραλήπτες να καταθέσουν το οφειλόμενο χρηματικό ποσό από τη μεταξύ τους εμπορική συναλλαγή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό, ισχυριζόμενοι ότι αυτός έχει αλλάξει.

Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην καταθέτουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προηγουμένη επιβεβαίωση.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή του κοινού για απάτες που διαπράττονται σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων που εδρεύουν στη χώρα μας, μέσω απατηλής δρομολόγησης πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.

Ειδικότερα, τρίτα πρόσωπα διεισδύουν ηλεκτρονικά (cracking) στoυς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των συναλλαγών, ενημερώνουν μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) την εταιρεία που πρόκειται να καταθέσει το οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας ότι πρέπει αυτά να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, λόγω αλλαγής του προηγούμενου.

Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού να μην το λάβει ποτέ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση