HomeΚΡΗΤΗΕΚΗ: «Πρώτα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και μετά η ανάπτυξη»

ΕΚΗ: «Πρώτα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και μετά η ανάπτυξη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της διοίκησης του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, αν πρώτα δεν ρυθμιστεί η αγορά εργασίας και δεν αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Οι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας, τονίζει ο κ. Βοργιάς,  είναι άθλιες και σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν «εργασιακό μεσαίωνα». Οι μισθοί και τα μεροκάματα σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταντήσει «χαρτζιλίκι». Οι καθυστερήσεις καταβολής των μισθών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τους 10 μήνες, τείνουν να αποτελέσουν τον κανόνα της αγοράς. Με την απειλή της ανεργίας οι εκβιασμοί αυξάνονται, οδηγώντας εργαζόμενους να υπογράφουν εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας με ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά καταλήγουν στα χέρια τους.  Η ανεργία των νέων αυξάνεται, η μητρότητα «τιμωρείται», ενώ η καταρράκωση  της αξιοπρέπειας αυξάνεται σε σημείο να εμφανίζονται ακόμα και φαινόμενα βιαιοπραγίας σε εργαζόμενους. Η ανασφάλιστη εργασία «ανθίζει», ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραπαίουν, με την κατάργηση της ΕΥΠΕΑ, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών επιθεωρητών της Επιθεώρησης Εργασίας Ηρακλείου.

Δεν μπορεί η ανάπτυξη να χτιστεί πάνω σε βούρκο και λάσπη. Το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας των 300€  και 400 €, ενώ το κόστος διαβίωσης παραμένει στα σημερινά υψηλά επίπεδα, όχι μόνο ρεαλιστική λύση δεν είναι, αλλά με αυτό τον τρόπο θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Η Κυβέρνηση οφείλει  να προχωρήσει σε μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας, προστατεύοντας όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού όπως:

  • Με υπουργική απόφαση να γίνει υποχρεωτική η κατάθεση της μισθοδοσίας μέσο Τράπεζας για την μείωση των φαινομένων μαύρης εργασίας και καθυστέρησης της μισθοδοσίας
  • Να κηρύξει ο Υπουργός Εργασίας υποχρεωτικές τις Σ.Σ.Ε. για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων λόγο του αθέμιτου ανταγωνισμού που υπάρχει, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν αναθέσεις έργων από το δημόσιο όπως εταιρίες καθαρισμού, φύλαξης κ.τ.λ.
  • Η επαναλειτουργία της ΕΥΠΕΑ και η ενδυνάμωση της Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου επιβάλλονται για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, αλλά και για λόγους βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Η επαναφορά στον αρχικό τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ με σκοπό την δυνατότητα επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Παράλληλα επιβάλλεται η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, φοροελαφρύνσεις και αύξηση της ρευστότητας τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση