HomeΚΡΗΤΗΟι συμβολισμοί της κατάληψης και η … αστραφτερή Λότζια

Οι συμβολισμοί της κατάληψης και η … αστραφτερή Λότζια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν μια από τις πλέον μακροχρόνιες καταλήψεις του Δημοτικού Μεγάρου, αυτή που τερματίστηκε πριν από λίγες ώρες στο Ηράκλειο, από τους αλληλέγγυους στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Οι καταληψίες, νεαροί στη συντριπτική τους πλειονότητα, τερμάτισαν την κινητοποίησή τους, όταν γνωστοποιήθηκε και επίσημα από την πλευρά Ρωμανού ότι ο 21χρονος κρατούμενος σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας στην οποία είχε προχωρήσει, διεκδικώντας τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για να φοιτά στο ΤΕΙ όπου είχε εισαχθεί μέσω πανελλαδικών εξετάσεων (δείτε εδώ).

Η κινητοποίηση στη Λότζια διήρκεσε 8 ημέρες, και περιφρουρήθηκε με τρόπο υποδειγματικό. Όταν το συντονιστικό της κατάληψης αποφάσισε να τερματίσει την κινητοποίηση, οι αλληλέγγυοι στο Νίκο Ρωμανό, έπιασαν ξεσκονόπανα και σφουγγαρίστρες και έκαναν … γενική καθαριότητα στο δημοτικό μέγαρο. Έτσι, η έκπληξη των πρώτων δημοτικών παραγόντων και υπαλλήλων που μπήκαν στη Λότζια μετά την παράδοσή της από τους καταληψίες ήταν μεγάλη.

parmakellis

Όχι μόνο δεν είχαν γίνει βανδαλισμοί και ζημιές, αλλά το κτίριο ήταν στην κατάσταση που το άφησαν και επιπλέον αστραφτερό από καθαριότητα.

Οι νεαροί καταληψίες, δεν έφυγαν από τη Λότζια χωρίς να αφήσουν και με έμμεσο τρόπο το μήνυμά τους. Ένα κίτρινο τριαντάφυλλο είχε τοποθετηθεί στο γλυπτό του Γιάννη Παρμακέλη που κοσμεί το εσωτερικό του Δημοτικού Μεγάρου και είναι από τη συλλογή του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη του μοντερνισμού «Μάρτυρες και θύματα». Αν μη τι άλλο, οι καταληψίες έδειξαν τον πολιτισμό τους και την ικανότητά τους να αφήνουν τη σφραγίδα τους σε καίριους συμβολισμούς.

loggia

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι τη βραδιά των επεισοδίων στο κέντρο του Ηρακλείου, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Λότζια περιφρουρήθηκε σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό, και χάρη στη στάση των νεαρών διαμαρτυρομένων δεν υπήρξαν ζημιές.

Έτσι, από σήμερα η καθημερινότητα στο Δημοτικό Μέγαρο έχει επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.

ΦΩΤΟ: image-services

Διαφήμιση
Διαφήμιση