HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια άνεργους

Λ. Αυγενάκης: Ενίσχυση της απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια άνεργους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων και των μακροχρόνια άνεργων και την αντιμετώπιση του φαινομένου των ευέλικτων και φθηνών εργασιακών σχέσεων, επισημαίνει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση επισημαίνοντας ότι  «η μείωση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ωθεί πλήθος εργαζομένων να δεχτεί την έναρξη εργασίας με επαχθείς όρους.»

Όπως υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις συνθήκες απασχόλησης στην Ελλάδα. Η ανεργία μειώνεται, οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν. Ο εργατικός μισθός έχει συρρικνωθεί σημαντικά μέσω των ευέλικτων και φθηνών εργασιακών σχέσεων. Ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά) αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία και άλλα), σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.»

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης : «Η υψηλή ανεργία αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά τουλάχιστον 500.000 άτομα. Σύμφωνα με το πληροφορικό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο εξάμηνο φέτος αναγγέλθηκαν συνολικά 760.081 νέες συμβάσεις εργασίας. Από αυτές, οι 411.827 ή το 54,8% ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και οι 348.011 ή το 33,94% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 90.243 ή το 11,87% συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.»

Μόνο τον Ιούνιο φέτος, έγιναν 1.880 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης και 1.233 σε εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές, οι 835 μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και οι 398 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Όπως τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «η μείωση του μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ωθεί πλήθος εργαζομένων να δεχτεί την έναρξη εργασίας με επαχθείς όρους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των σημερινών συνθηκών ευέλικτων και φθηνών εργασιακών σχέσεων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση