HomeΚΡΗΤΗΝαι μεν αλλά… λέει ο δήμος για τον Σήφη

Ναι μεν αλλά… λέει ο δήμος για τον Σήφη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επίσημη θέση πήρε ο δήμος Αμαρίου για το μείζον ζήτημα που απασχολεί τελευταία την περιοχή, που δεν είναι άλλο από τον Σήφη τον κροκόδειλο.

Από την πρώτη στιγμή της είδησης ότι ένας κροκόδειλος ζει στη λίμνη του Φράγματος Ποταμών του δήμου Αμαρίου οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και αρκετοί φορείς δήλωσαν ότι θα ήθελαν να παραμείνει ο Σήφης ο κροκόδειλος εκεί αν βέβαια συμφωνούν και οι ειδικοί (δείτε εδώ).

Λίγες μέρες νωρίτερα, και ενώ η δεύτερη κάθοδος του «γητευτή» των κροκοδείλων, Ολιβιέ Μπερά δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα – καθώς ο Σήφης παραμένει ελεύθερος στη λίμνη (δείτε εδώ)– εννέα κάτοικοι του Ρεθύμνου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου ο κροκόδειλος να παραμείνει στην περιοχή.

Οι «σωματοφύλακες» του Σήφη θα περιμένουν μέχρι και την Δευτέρα που αναμένεται να βγει από το δικαστήριο του Ρεθύμνου η απόφαση (δείτε εδώ).

 

Η θέση του δήμου

Μετά απ’ όλα αυτά ο δήμος Αμαρίου με επιστολή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης παίρνει θέση και λέει αρχικά ότι το ζώο πρέπει να «συλληφθεί» και να δεχθεί την φροντίδα των ειδικών ενώ αμέσως μετά προτείνει – εφόσον βέβαια είναι επιτρεπτό – ο Σήφης να παραμείνει στο χώρο.

Αναλυτικά η επιστολή:

Όπως είναι γνωστό, στο Φράγμα Ποταμών, το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα θέμα με την εγκατάλειψη, άγνωστο από πότε, ενός κροκόδειλου. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας την 1η Σεπτέμβρίου παρακολουθούμε με σοβαρότητα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την σύλληψη και παραμονή του ζώου στην περιοχή μας.

Πιστεύουμε ότι:

  1. Το ζωντανό πρέπει να συλληφθεί, να τύχει της φροντίδας ειδικών επιστημόνων από τη μια, αλλά και από την άλλη να αποκατασταθεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των επισκεπτών.
  2. Αν και εφόσον είναι επιστημονικά ορθό το ζωντανό να συνεχίσει να ζει εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, προτίθεμεθα σ΄αυτόν τον τόπο, που τυχαία βρέθηκε, να φιλοξενηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωνένο χώρο ( κοντά στο Φράγμα των Ποταμών).
  3. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να συμπληρωθεί με χώρο παρατηρητηρίου, προβολής και ενημέρωσης της άγριας πανίδας της περιοχής Αμαρίου, κάτι που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για παρόμοιες καταστάσεις εγκατάλειψης ζώων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των επισκεπτών του.

Παρακαλούμε για τη βοήθεια σας ως προς τη λειτουργία του ανωτέρω χώρου και την παροχή όλης της απαραίτητης πιστοποίησης, και όχι μόνο, για την ουσιαστική φιλοξενία του ερπετού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση