HomeΚΡΗΤΗΤο Ηράκλειο πενθεί τον Σήφη Κοσόγλου

Το Ηράκλειο πενθεί τον Σήφη Κοσόγλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί όλη η κοινωνία του νομού Ηρακλείου καθώς ένας κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος του τόπου έφυγε από την ζωή.

Ο λόγος για τον φιλόλογο κι ερευνητή Σήφη Κοσόγλου που χθες το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο νικημένος από την επάρατο νόσο (δείτε εδώ).

Ο Σήφης Κοσόγλου γεννηθηκε στον Σοκαρά έναν τόπο που αγάπησε και τον στήριξε μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Ο ίδιος πάλεψε για την ανάδειξη του μαρτυρικού αυτού χωριού είτε από τη θέση του προέδρου της κοινότητας, είτε από τη θέση του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο του ήταν μεγάλη, όπως μαρτυρούν στο cretapost οι επιστήθιοι φίλοι του, ενώ στην ίδια θέση της καρδιάς του βρισκόταν και η διδασκαλία.

Ο Σήφης Κοσόγλου ήταν καθηγητής, φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είχε επιλέξει να διδάσκει παιδιά γυμνασίου.

Γνωστός σε όλη την κοινωνία με τα σπουδαία άρθρα που δημοσίευε στις τοπικές εφημερίδες, το πλούσιο ερευνητικό του έργο αλλά και τα ποιήματά του.

Το τελευταία αντίο στον σπουδαίο Σήφη Κοσόγλου απηύθυναν φίλοι, συγγενείς και πλήθος κόσμου στις 4 το απόγευμα στον Σοκαρά.

«Μία φιλία 35 χρόνων»

Μία φιλία 35 χρόνων είχε ο αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης με τον Σήφη Κοσόγλου. Με την είδηση του θανάτου του καθηγητή φιλολόγου ο κ. Βασιλάκης έγραψε στα social media:

Ο καλός φίλος μας Σήφης Κοσόγλου, φιλόλογος καθηγητής και ερευνητής με πλούσιο έργο, μας άφησε χθες για τον κόσμο, όπου δεν υπάρχει πόνος, λύπη και στεναγμός. Ήταν μεγάλος άνθρωπος, καλός φίλος και συνεργάτης, σπουδαίος ερευνητής της νεώτερης κρητικής ιστορίας, εργάτης του πολιτισμού όσο λίγοι. Μας συνέδεε φιλία 35 χρόνων. Ας είναι ελαφρό το χώμα του αγαπημένου του χωριού που θα τον σκεπάσει. Κι εμείς όλοι που τον αγαπήσαμε, να φροντίσουμε η μνήμη του να μείνει αιώνια και το παράδειγμα του να μας φωτίζει πάντα. Στην αγαπημένη του οικογένεια: την Μαρία και τα παιδιά του Κωστή, Ελένη και Γιάννη, εύχομαι κουράγιο και να ‘ναι δυνατοί, να τον θυμούνται, όπως τον θυμόμαστε όλοι μας».

Συλλυπητήρια από τον Βασίλη Λαμπρινό

«Μια ξεχωριστή πνευματική μορφή της Κρήτης, ο Σήφης Κοσόγλου, καθηγητής φιλολογίας, συγγραφέας, ερευνητής της τοπικής Ιστορίας, έφυγε από κοντά μας. Ως εκπαιδευτικός, σε σχολεία του Ηρακλείου και της Μεσαράς, καθοδήγησε ουσιαστικά τους μαθητές του, προσέφερε ορίζοντες ευρύτερους από το κλειστό σχολικό πρόγραμμα, ως συγγραφέας μελέτησε άγνωστα γεγονότα των χρόνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Σοκαρά, γενέθλιου τόπου του. Το βιβλίο του: «Τη 17η Αυγούστου, ετυφεκίσθημεν, ελεηλατήθημεν και εδιώχθημεν υπό των Γερμανών», θα αποτελεί πάντα μια καίρια μαρτυρία για τις συνθήκες που βίωσε ο Κρητικός λαός τα κατοχικά χρόνια.

Ο Σήφης Κοσόγλου συνέβαλε, συνάμα, στα κοινά, καθώς διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά (1994-1998), και μάλιστα επί της δικής του θητείας ο γενέθλιος τόπος του χαρακτηρίστηκε ως «μαρτυρικό χωριό». Το σπάνιο ήθος του και η συμβολή του στην παιδεία, στον πολιτισμό και την Ιστορία μας θα αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και στους μελλοντικούς καιρούς.

Εκφράζω τα  θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης για τον θάνατο του Σήφη Κοσόγλου

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη για το θάνατο του Σήφη Κοσόγλου:

«Σήμερα που η έντιμη διαχείριση των κοινών είναι ζητούμενο. Σήμερα που οι Γερμανικές αποζημιώσεις αποτελούν  ηθική μας υποχρέωση, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και για την διαχείριση και για το πλούσιο υλικό, απαραίτητο σε εμάς, που άφησε με τον βίο του και τα γραπτά του, ο αείμνηστος Καππαδόκης Σήφης Κοσόγλου.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τον θάνατο του Σήφη Κοσόγλου

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του αγαπημένου μου δασκάλου, Σήφη Κοσόγλου.

Άνθρωπος με πνευματικά χαρίσματα, καθηγητής, συγγραφέας, ερευνητής της τοπικής Ιστορίας και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Σοκαρά – που τον ανέδειξε ως «μαρτυρικό χωριό», αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και πλέον εμβληματικές πνευματικές μορφές της Κρήτης.

Το ήθος του, η προσφορά του στην κοινωνία, την ιστορία και τον πολιτισμό αφήνουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Συμμετέχω με συντριβή στο πένθος της οικογένειάς του και υποβάλω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση