HomeΚΡΗΤΗΟικοδομικές άδειες με ένα… κλικ

Οικοδομικές άδειες με ένα… κλικ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινάει πιλοτικά το Νοέμβριο από τη διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου η ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών, ενώ η διαδικασία γίνεται υποχρεωτική από την 1-1-2015.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος έκδοσης των αδειών, αφού επισπεύδονται οι διαδικασίες λόγω μείωσης του διοικητικού βάρους, προς όφελος των πολιτών αλλά και των Μηχανικών.

Η όλη διαδικασία συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου, κ. Γιάννης Αναστασάκης, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σωκράτη Αλεξιάδη.

ANASTASAKHS 2

Συμφωνήθηκε ακόμη να ξεκινήσουν οι προσπάθειες προκειμένου εντός των επόμενων 18 μηνών, να παρέχονται ηλεκτρονικά όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όπως, χρήσεις γης, όροι δόμησης, σχέδια πόλης κ.λ.π, ώστε να γίνεται πλήρως με ηλεκτρονικό τρόπο η κατάθεση και η έκδοση της άδειας, προκειμένου να μην χρειάζεται η μετάβαση στην πολεοδομία του Μηχανικού ή του ενδιαφερόμενου να οικοδομήσει.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν οι εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες που βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ και οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επίσπευση ορισμένων εγκρίσεων. Παράλληλα έγινε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα των ετοιμόρροπων που έχουν κριθεί διατηρητέα, με τον κ. Αλεξιάδη να ενημερώνει πως ετοιμάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο τον εξορθολογισμό του προβλήματος.

Ο κ. Αναστασάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Παναγιώτη Βασιλείου, με τον οποίο εξετάστηκαν οι δυνατότητες που δίνονται από το Ταμείο για την αγορά κοινοχρήστων χώρων, καθώς και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί από το Δήμο Ηρακλείου για να αντιμετωπιστούν και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

ANASTASAKHS SYNANTHSH

Τέλος σημαντική είναι η προσπάθεια για συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα την καθηγήτρια, κα Ελισάβετ Βιντζηλαίου, διευθύντρια του τμήματος Δομοστατικής, και τον αναπληρωτή καθηγητή, κ. Χρήστο Ζέρη, όπου συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας στους υπαλλήλους της διεύθυνσης Πολεοδομίας, με στόχο να αναβαθμιστεί ο τρόπος ελέγχου των ετοιμόρροπων κατασκευών. Για το λόγο αυτό θα εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης στο Ηράκλειο, ενός σεμιναρίου όπου η κα Βιντζηλαίου θα παρουσιάσει τους τρόπους ελέγχου.

Σε έξι δήμους η πιλοτική εφαρμογή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιλοτική εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές άδειες δόμησης θα αρχίσει σταδιακά σε έξι δήμους σ’ όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαρά, «από τη νέα χρόνια θα υπάρχει η ίδια βάση δεδομένων τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικής άδειας που αφορά τα νέα κτίρια όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων, που αφορά τα υφιστάμενα κτίρια, ενώ παράλληλα προχωρά η καταγραφή των αυθαιρέτων, μέσω του νόμου 4178, που θα τροφοδοτήσει με στοιχεία και σχέδια την ίδια βάση δεδομένων. «Η χώρα αλλά ζει σελίδα, σε λίγους μήνες περνάμε σε μία νέα, ψηφιακή εποχή στα θέματα Πολεοδομίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η εφαρμογή του μέτρου θ’ αρχίσει σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή αλλά και στη διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού του ΥΠΕΚΑ, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση