HomeΚΡΗΤΗΣταθάκης: Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο

Σταθάκης: Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη» υποστήριξε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα μιλήσει σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Σταθάκης θα λάβει μέρος με την ιδιότητα του καθηγητή σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική και τη «νέα πορεία προς τα εμπρός».

Για το περιεχόμενο της ομιλίας του επεσήμανε τρία κύρια σημεία:

«Επειδή η συζήτηση είναι επικεντρωμένη και στην ευρωπαϊκή πολιτική, το ένα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό επιχείρημα τού γιατί απέτυχε, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, με βάση τα αποτελέσματα τα μακροοικονομικά της ύφεσης και της ανεργίας. Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, το οποίο έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας. Και το τρίτο είναι ένας συνδυασμός αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και σε σχέση με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση