HomeΚΡΗΤΗΒΟΑΚ χωρίς διόδια-Δικαίωση της Περιφέρειας

ΒΟΑΚ χωρίς διόδια-Δικαίωση της Περιφέρειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών για την Κρήτη, την  κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), και μάλιστα χωρίς την επιβολή διοδίων, εξέλιξη που δικαιώνει τη πάγια θέση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Σήμερα σε σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΤΕΠ που βρίσκονται στο νησί μας, και του Αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συζήτησε για την χρηματοδότηση-κατασκευή όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη και συγκεκριμένα του ΒΟΑΚ, του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, στα Χανιά, του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς επίσης νέων σχολικών συγκροτημάτων με την μέθοδο της αποπληρωμής. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ΕΤΕΠ, για την κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών έργων ο προϋπολογισμός των οποίων δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό αλλά ούτε και τους πολίτες. Στη σημερινή σύσκεψη στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συζήτησε εκτενώς τα παραπάνω θέματα με τους: Κώστα Συναδινό, επικεφαλής χορηγήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, Μάνο Μαρουλάκη στέλεχος ΕΤΕΠ, Βασίλη Κωστόπουλο στέλεχος ΕΤΕΠ, Νίκο Μυρτάκη Αντιπρόεδρο Παγκρήτιας Τράπεζας, και  Βαγγέλη Πτερούδη Διευθυντή εργασίας Παγκρήτιας Τράπεζας. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε, ότι, δικαιώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης καθώς αποδεικνύεται και επίσημα πλέον ότι ο ΒΟΑΚ μπορεί να χρηματοδοτηθεί, να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει χωρίς της δημιουργία διοδίων που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους Κρητικούς, όπως επίσης την πρόθεση της ΕΤΕΠ να χρηματοδοτήσει όλα τα μεγάλα έργα πνοής για το νησί, που είναι τα αεροδρόμια Καστελίου, Χανίων, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου.

PERIFEREIA ETEP1

«Μια σημαντική συζήτηση είχαμε σήμερα με τα υψηλόβαθμα στελέχη της  ΕΤΕΠ για όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου, το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, αλλά και τα νέα σχολεία που θέλουμε να κατασκευάσουμε. Αυτό που αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά είναι η πρόταση που έχομε υποβάλλει, ότι για τον ΒΟΑΚ δεν χρειάζονται διόδια. Υπάρχουν 16 έργα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν χρηματοδοτηθεί με την μέθοδο της αποπληρωμής σε βάθος χρόνου. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφήσουμε τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, να ολοκληρώσουμε τις μελέτες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε: «Ο ΒΟΑΚ είναι στη πρόταση της ΕΤΕΠ για την επόμενη τριετία, και με την βοήθεια της τράπεζας, τη πολιτική βούληση, όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού μπορούν να υλοποιηθούν με την διεκδίκηση την δική μας προς την κεντρική εξουσία. Και επαναλαμβάνω ότι για την κατασκευή του ΒΟΑΚ δεν απαιτούνται διόδια».

Από την πλευρά του ο Κρητικής καταγωγής Μάνος Μαρουλάκης εκπρόσωπος ΕΤΕΠ στην Ελλάδα δήλωσε: «Συζητήσαμε τις αναπτυξιακές δράσεις που σχεδιάζει ο κ. Αρναουτάκης με έμφαση στον ΒΟΑΚ. Οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες για την υλοποίηση του έργου. Το μοντέλο χρηματοδότησης θα βασιστεί όχι με πληρωμές διοδίων αλλά ουσιαστικά με πληρωμές διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που υλοποιείται στην Ευρώπη και με τη μέθοδο αυτή σε επίπεδο Ελλάδας χρηματοδοτήσαμε στις αρχές του έτους 24 σχολεία στην Αττική. Συγκεκριμένα το Ελληνικό δημόσιο συμβάλλεται με τον παραχωρησιούχο, συμφωνούν ένα μέγιστο τίμημα πληρωμής ανά έτος από την αρχή λειτουργίας του έργου, όχι κατά την κατασκευαστική περίοδο, και ταυτόχρονα συμφωνούν με τον ιδιώτη επενδυτή πως αυτό το έργο θα λειτουργεί και πως θα συντηρείται».

Ο Αντιπρόεδρος  της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης υπογράμμισε ότι «η ΕΤΕΠ είναι η μοναδική τράπεζα στον κόσμο που όλα τα χρόνια της κρίσης συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Ελληνική Οικονομία και τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα υλοποιούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα 50 εκ. ευρώ  που αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέο προσωπικό. Ήδη έχουν εκταμιευθεί 15 εκ. ευρώ, έχουν δεσμευτεί πάνω από 20 εκ. ευρώ σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, και σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το οποίο ελπίζουμε να ανανεωθεί. Αυτή η χρηματοδότηση που μέχρι σήμερα για την Παγκρήτια ξεπερνά τα 175 εκ. ευρώ έχει διοχετευτεί αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σίγουρα δίνουν ανάπτυξη στο τόπο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση