HomeΚΡΗΤΗΣε θέσεις μάχης τα κόμματα εν όψει της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα εν όψει της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της συζήτησης που θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τόσο ο Αντ.Σαμαράς όσο και ο Ευ.Βενιζέλος αναμένεται να προβάλουν την κυβέρνηση ως δύναμη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Αλ.Τσίπρας ήδη έδωσε στίγμα για το πώς θα κινηθεί, δηλώνοντας ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός.

Οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Πιθανόν σήμερα να κατατεθεί και το αίτημα της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ενδεχομένως θα αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προβάλει τη ΝΔ και την κυβέρνηση συνολικά ως τους εκπροσώπους μιας υπεύθυνης πολιτικής που διασφαλίζει τη μη επιστροφή στα μνημόνια και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το επικίνδυνο κόμμα του λαϊκισμού και των εύκολων υποσχέσεων.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του, με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, ότι άνοιξε ο δρόμος για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Επίθεση στον Αλ.Τσίπρα εξαπέλυσε τη Δευτέρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας ότι πήρε πίσω τη δήλωσή του για το χρέος και πως «κάτω από ορυμαγδό λέξεων και… επονίτικα συνθήματα» προσπαθεί να κρύψει «τη νέα μεγάλη εσωκομματική διαφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εν όψει της συζήτησης έχει συγκαλέσει σύσκεψη (την Τρίτη) με τη συμμετοχή των «πράσινων» υπουργών, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναδείξει την επικινδυνότητα, για την πορεία της χώρας, των όσων προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα.

Σε συνέντευξή του άλλωστε στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε κοινοβουλευτική μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να αναδειχθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το κόμμα θα καταφέρει να προβάλει μία ισχυρή εικόνα και ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη διαδικασία και την ψηφοφορία -παρά την πρόσφατη ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το στίγμα των όσων θα υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής το έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός», σημειώνοντας πως αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε από τη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσουν τον κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους κυβερνητικούς εταίρους να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, «αν έχει κάποιο νόημα γι’ αυτούς η εμπιστοσύνη του λαού».
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση