HomeΚΡΗΤΗΤι θα γίνει με τους 38.292 κτηνοτρόφους που απορρίφθηκαν από την εξισωτική αποζημίωση;

Τι θα γίνει με τους 38.292 κτηνοτρόφους που απορρίφθηκαν από την εξισωτική αποζημίωση;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να εξεταστούν πιθανές λύσεις σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να δοθούν τα χρήματα σε 38.292 κτηνοτρόφους της χώρας που απορρίφθηκαν από την εξισωτική αποζημίωση, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης από τον Υπουργό κ. Γιώργο Καρασμάνη, μετά από απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού κ. Γεωργίου Καρασμάνη, το συνολικό ποσό των πιστώσεων ανέρχεται στα 130 εκ. € για το 2013 επιμεριζόμενο για το Μέτρο 211 στο ποσό των €85.000.000 και για το Μέτρο 212 στο ποσό των 45.000.000. Ωστόσο μέχρι την πρώτη πληρωμή στις 8 Αυγούστου και σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ, οι διαθέσιμες πιστώσεις ανέρχονταν στα €73.000.000. Ως εκ τούτου, διανεμήθηκε το ποσό των €60.501.551,50 σε δικαιούχους παραγωγούς. Συνολικά υπέβαλλαν αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης 99.183 παραγωγοί, εκ των οποίων κρίθηκαν απορριπτόμενοι 38.292 και 60.981 δικαιούχοι. Οι δικαιούχοι παραγωγοί πληρώθηκαν σε ποσοστό 80% του συνολικού ποσού ένταξής τους. Ωστόσο παρακάτω διευκρινίζεται ότι το ποσό που δε διατέθηκε, θα διατεθεί για την πληρωμή των παραγωγών οι οποίοι θα δικαιωθούν μετά την υποβολή των ενστάσεων. Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε πρόσφατα το υπόλοιπο των απαιτούμενων πιστώσεων.

Όπως προκύπτει από την απάντηση «οι παραγωγοί που δεν κρίθηκαν δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης για το εν λόγω έτος οφείλουν την απόρριψή τους είτε στη μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών είτε στη μη πλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα. Εν προκειμένω, από το σύνολο των απορριπτόμενων, περισσότεροι από 22000 παραγωγοί απορρίφθηκαν λόγω μη προσκόμισης όλων των προβλεπομένων δικαιολογητικών. Ο σχετικά υψηλός αριθμός παραγωγών που δεν προέβησαν στην έγκαιρη προσκόμιση παραστατικών αιτιολογεί το χαμηλό ποσό ένταξης που προέκυψε μετά την αξιολόγηση και απαιτήθηκε για την πληρωμή.»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με νέα παρέμβασή του ζητά να εξεταστούν λύσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός απορριπτόμενων από την εξισωτική αποζημίωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση