Δεν είναι η κατάρρευση της τοιχογραφίας το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει ο Αλέξης Καλοκαιρινός
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου απαντά για το περιστατικό στην Κνωσό και υπεραμύνεται της μεγάλης προσπάθειας για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO

Στο περιστατικό της αποκόλλησης τμήματος τοιχογραφίας από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω των θυελλωδών ανέμων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Δεν έχω αρμοδιότητα, ούτε θα κάνω καταγγελίες για λόγους εντυπώσεων»
Ο Δήμαρχος σχολίασε τη δημόσια πίεση για καταγγελτικές δηλώσεις εκ μέρους του, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπει σε αυτή τη λογική:
«Ο καταγγελτικός λόγος έχει τόσο πολύ διαπεράσει κάθε πτυχή της έκφρασής μας, ώστε αναμένεται από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον χώρο της Κνωσού, να βγει και να πει: “είναι απαράδεκτο, ντροπή, πώς συμβαίνει αυτό”. Δεν το έκανα και δεν πρόκειται να το κάνω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλοκαιρινός παραδέχθηκε ότι το γεγονός θα έπρεπε να έχει προληφθεί, ωστόσο όπως υπογράμμισε: «Αυτό είναι το αυτονόητο. Έχει κάποιο νόημα να το λέμε ξανά και ξανά; Να δείχνουμε με το δάχτυλο;».
Η ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO είναι το μείζον
Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται για την ένταξη του συνόλου των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και την είσοδο του ανακτόρου της Κνωσού.
Όπως ανέφερε, «είναι ένα ατυχές γεγονός, οι ευθύνες θεωρώ δεδομένο ότι θα αναζητηθούν εκεί που βρίσκονται, όμως η θεματοποίησή του στην κορυφή της δημόσιας ατζέντας, δυο μήνες πριν την απόφαση για την UNESCO, δεν είναι ούτε ορθή ούτε σκόπιμη».