HomeHL-CultureEurovision 2025: Το πολιτικό γαϊτανάκι και οι συμμαχίες στα φώτα της ράμπας

Eurovision 2025: Το πολιτικό γαϊτανάκι και οι συμμαχίες στα φώτα της ράμπας

Τι προκάλεσε εντύπωση στις ψήφους που πήρε... ή δεν πήρε η Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Eurovision 2025 πέρασε στην ιστορία με την δική μας Κλαυδία να κάνει την ευχάριστη έκπληξη, και την Αυστρία να επικρατεί στην κόψη του ξυραφιού.

Ωστόσο πλέον, αφού έκατσε ο…κονιορτός της μάχης και τα φώτα της ράμπας έσβησαν, οι συζητήσεις εστιάζουν στις πολιτικές παραμέτρους της ψηφοφορίας.

Εντύπωση για παράδειγμα για τη χώρα μας προκάλεσε το 12άρι του Ισραήλ, για το οποίο αρκετοί θεωρούν ότι είναι αποκύημα των πρόσφατων στενών σχέσεων Αθήνας – Τελ Αβίβ με αφορμή ενεργειακά πρότζεκτ.

Αρνητική εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι η επιτροπή της Αρμενίας… ξέχασε το ελληνικό τραγούδι παρόλο που αναφερόταν εμμέσως στην γενοκτονία των Ποντίων.

Ασυνήθιστη ήταν επίσης η…κατακρήμνιση των σκανδιναβικής συμμαχίας, η οποία προς στιγμήν φάνηκε ότι δεν θα ευνοήσει το για πολλούς φαβορί τραγούδι της Σουηδίας, του οποίου η τελική κατάταξη έμοιαζε να θολώνει στη…σάουνα. Βέβαια η Σουηδία τερμάτισε 4η, αλλά οι άλλες χώρες απογοήτευσαν:

Νορβηγία 18η

Φινλανδία 11η

Δανία 23η

Ισορροπίες και… ανισορροπίες της φετινής Eurovision

Τις πολιτικές ισορροπίες και… ανισορροπίες της φετινής Eurovision αναδεικνύει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Ιndependent, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού τα τελευταία ταραχώδη χρόνια έχει μετατραπεί σε μια διεθνής άσκηση δημοσίων σχέσεων.

Όπως αναφέρει οι συμμετέχοντες στη Eurovision κάνουν όλο και πιο ανοιχτά πολιτική. Φέτος, όπως και το 2024, η κύρια πηγή διαμάχης υπήρξε η συμμετοχή του Ισραήλ στην εκδήλωση μέσω της διαγωνιζόμενης ερμηνεύτριας, Γιουβάλ Ραφαέλ.

Θα μπορούσατε να το ονομάσετε «εξωραϊσμό του πολέμου», λέει χαρακτηριστικά ο Independent και προσθέτει:

Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό 180 εκατομμυρίων ανθρώπων θα πρέπει να αισθανθεί το επίπεδο αλληλεγγύης του εξωτερικού προς τους παλαιστίνιους πολίτες που υποφέρουν, ακόμη και μέσω του «αυτοσχέδιου» θορύβου του πλήθους που μεταδίδεται από την τηλεόραση. Ωστόσο, υπάρχει μια πικρή νότα σε αυτό που αποκαλείται «μικτή αντίδραση» με επευφημίες και γιουχαΐσματα για την ίδια τη Ραφαέλ χθεςτο βράδυ.

Υπενθυμίζει δε ότι η εκπρόσωπος του Ισραήλ είναι επιζώσα της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ Nova, η οποία επιλέχθηκε από το κοινό της χώρας της ως μια εθνική ηρωίδα.

Και ο Independent συνεχίζει:

Το τραγούδι που της δόθηκε από την επιτροπή, «New Day Will Rise», μπορεί να αντικατοπτρίζει ακόμη και τις ελπίδες του ισραηλινού κοινού για συμπόνια, ειρήνη και ανανέωση. «Όλοι κλαίνε, μην κλαίτε μόνοι», τραγούδησε η Ραφαέλ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το Μπρόντγουεϊ και με μεσανατολικούς ήχους εγχόρδων. «Η ζωή θα συνεχίσει… το σκοτάδι θα φύγει, όλος ο πόνος θα φύγει». Ωστόσο, το να τραγουδάς κάτι τέτοιο σε μια πολυτελή, κρυστάλλινη σκάλα, ενώ οι ειδήσεις είναι γεμάτες από αδυνατισμένα παλαιστινιακά παιδιά σε βομβαρδισμένα σπίτια, εξακολουθεί να μοιάζει με προκλητική κίνηση.

Καταλυτική ήταν η τεράστια συμμετοχή του κοινού στην τηλεφωνική ψηφοφορία για το Ισραήλ που οδήγησε σε μια πολύ έντονη τελική αναμέτρηση μεταξύ Ισραήλ και Αυστρίας, και όπως ανέφερε ο Independet η πολιτική εισβάλλει για άλλη μια φορά σε αυτό το άλλοτε διασκεδαστικό ποπ φεστιβάλ.

newsbomb.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση