HomeHL-GreeceΟ Μητσοτάκης στο Βερολίνο συναντά τον τρίτο καγκελάριο της θητείας του

Ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο συναντά τον τρίτο καγκελάριο της θητείας του

Η χημεία με τον Μερτς, η Τουρκία και το μεταναστευτικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον μακρινό πλέον Αύγουστο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης περνούσε για πρώτη φορά την πόρτα της γερμανικής Καγκελαρίας για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν «φρέσκος» πρωθυπουργός και είχε ξεκινήσει μια καμπάνια «αποκατάστασης» της διεθνούς εικόνας της χώρα μας, συστηματοποιώντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα στην Καγκελαρία για να συναντήσει τον…τρίτο καγκελάριο της θητείας του. Μεσολάβησε ο Όλαφ Σολτς που αφυπηρέτησε πριν από λίγες μέρες, ενώ ο Φρίντριχ Μερτς θα υποδεχθεί με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη τον πρώτο διεθνή καλεσμένο της θητείας του που ξεκίνησε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι σχέσεις της Αθήνας με το Βερολίνο ήταν για πολλά χρόνια περίπλοκες, εσχάτως όμως έχουν αποδραματοποιηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μέρκελ δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν τη χημεία που είχε η μακρόβια καγκελάριος με τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, το κρίσιμο ήταν να αποκατασταθεί η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία και να πάψει να παρουσιάζεται ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Ο διάδοχος της κυρίας Μέρκελ, Όλαφ Σολτς, ήταν θεωρητικά πιο διαλλακτικός, ενώ οι θέσεις της κυβέρνησής του (λόγω και της συμμετοχής του κόμματος των Πρασίνων) ήταν πιο αποστασιοποιημένες ως προς την Τουρκία. Και πάλι όμως ο κ. Σολτς είχε μια πιο «γραφειοκρατική» προσέγγιση σε αρκετά πράγματα, χωρίς να αφίσταται αρκετές φορές του γερμανικού δογματισμού. Τους τελευταίους μήνες βεβαίως η γερμανική «στροφή» για την ευρωπαϊκή άμυνα είχε ως αποτέλεσμα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ReARM EU και το μεγάλο πρόγραμμα των 150 δις για τον επανεξοπλισμό της Ένωσης.

H σχέση με τον Μερτς και το βραβείο

Στην περίπτωση του κ. Μερτς, ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει έναν συνομιλητή, με τον οποίον εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος. Και οι δύο προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχουν ένα «τεχνοκρατικό» προφίλ. Έχουν συναντηθεί αρκετές φορές κατ’ ιδίαν, με τελευταία πριν από μερικές εβδομάδες στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Βαλένθια.

Πλέον, όμως, ο κ. Μερτς είναι εν ενεργεία καγκελάριος και η συζήτηση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από την Ουκρανία και το εμπόριο, έως την κοινή άμυνα και το μεταναστευτικό έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως επεσήμανε και από τη Ρώμη χθες ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα-όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου-προσέρχονται στην ευρωπαϊκή συζήτηση από καλή θέση και με ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους αυτών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Μητσοτάκης που «σκοράρει» καλά σε δημοφιλία στη Γερμανία αναμένεται να μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο εν λόγω οργανισμός πρόσκειται στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και αριθμεί ως μέλη περίπου 11.000 κυρίως μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που αποτυπώνει και τη σύσφιγξη σχέσεων των δύο κομμάτων επί των ημερών του κ. Μερτς, ο οποίος αναμένεται να είναι παρών στο σχετικό event.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Σημειωτέον, στην Αθήνα δεν πέρασαν απαρατήρητες οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μερτς για τη δυνητική προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν βεβαίως ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία δεν θα μπορέσει κάποια στιγμή να εξοπλιστεί περαιτέρω, για την Ελλάδα όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει κατά το δυνατόν περισσότερο το εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετίας που έχει περιγραφεί πρόσφατα από τον κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Για την ελληνική κυβέρνηση ίσως πιο κρίσιμο είναι να μην ενταχθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας «από την πίσω πόρτα», με «όπλο» τις σχέσεις με πρωτεύουσες όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη και βεβαίως το Βερολίνο που έχει παραδοσιακές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την Άγκυρα.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης από τη Ρώμη, μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μελόνι. «Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιους είδους συνεργασίες», προσέθεσε.

Το δεδικασμένο

Κρίσιμη παράμετρος για την Αθήνα είναι και το μεταναστευτικό, με έμφαση τόσο στον περιορισμό των ροών όσο και στις απελάσεις προς τις χώρες προέλευσης. Κρίσιμη παράμετρος για την Αθήνα είναι να μην «ενεργοποιηθεί» σε ευρεία κλίμακα το πρόσφατο δεδικασμένο από γερμανικό δικαστήριο για απελάσεις προς τις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών που έχουν συλληφθεί στη Γερμανία και δεν δικαιούνται άσυλο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση