Τόσα χρόνια αποθηκεύετε τα αυγά σας λάθος – Αυτός είναι ο σωστός τρόπος
Με αυτό τον τρόπο δεν θα σπάσουν ποτέ ξανά τα αυγά σας

Όπως είναι ευρέως γνωστό σε όλους, τα αυγά πωλούνται σε χάρτινες θήκες, τις οποίες εδώ στην Ελλάδα τις αποκαλούμε αυγοθήκες και ουσιαστικά αποτελούν τακτοποιημένες σειρές με την κορυφή προς τα πάνω, ειδικές για την ορθή αποθήκευση των αυγών.
Ωστόσο συχνά στον δρόμο της επιστροφής πολλοί διαπιστώνουν πως ορισμένα από τα αυγά τους έχουν σπάσει, επειδή τα αποθηκεύουν με λάθος τρόπο.
Μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το χρόνιο και παγκόσμιο πρόβλημα και προτείνει έναν «επαναστατικό» τρόπο αποθήκευσης των αυγών, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι πιο ανθεκτικά όταν τα αποθηκεύετε στο πλάι τους και όχι όρθια, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες.
Πειράματα στο Εργαστήριο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) δείχνουν ότι τα αυγά είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν όταν πέφτουν οριζόντια.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο «ισημερινός» του αυγού μπορεί να αντέξει μεγαλύτερη πίεση κάτι που υποδεικνύει ότι η συσκευασία θα πρέπει να σχεδιάζεται καλύτερα για να προστατεύει τα δύο πιο ευάλωτα άκρα.
Επιπλέον, αν βγάζαμε τα αυγά οριζόντια από τη θήκη τους, θα ήταν λιγότερο πιθανό να σπάσουν αν τα ρίχναμε απευθείας στο πάτωμα.
«Τα αυγά είναι πιο ανθεκτικά όταν δέχονται δύναμη στον ισημερινό τους», αναφέρουν οι ερευνητές του MIT στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Communications Physics.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές για να συγκρίνουν το πώς σπάνε τα αυγά όταν πέφτουν από διαφορετικές θέσεις – οριζόντια στον ισημερινό τους, κάθετα στην αιχμηρή άκρη τους και κάθετα στην αμβλύ άκρη τους.
Συνολικά, δοκιμάστηκαν 180 αυγά – 60 με τον κάθε τρόπο σε τρία διαφορετικά ύψη: 0,31, 0,35 και 0,39 ίντσες (8, 9 και 10 χιλιοστά).
Αν οι ερευνητές έβρισκαν μια ρωγμή στο κέλυφος, το αυγό κατατάσσονταν ως «σπασμένο».
Συνολικά, βρέθηκε ότι υπήρχε μια «στατιστικά σημαντική μείωση» στην πιθανότητα σπασίματος όταν το αυγό ήταν προσανατολισμένο οριζόντια, σε σχέση με το κάθετο προσανατολισμό.
Ο αριθμός των αυγών που έσπασαν όταν επηρεάστηκαν στον ισημερινό τους ήταν μικρότερος σε σχέση με εκείνα που επηρεάστηκαν στους πόλους τους.
Επιπλέον, τα αυγά που έπεσαν κάθετα έσπασαν από μικρότερα ύψη (8,66 χιλιοστά) σε σύγκριση με εκείνα που έπεσαν οριζόντια (8,9 χιλιοστά).
Περισσότερα από τα μισά αυγά που έπεσαν κάθετα από ύψος 8 χιλιοστών έσπασαν (χωρίς να έχει σημασία το ποιο άκρο του αυγού ήταν στραμμένο προς τα κάτω).
Αντίθετα, λιγότερο από το 10% των αυγών που έπεσαν οριζόντια έσπασαν από το ίδιο ύψος.
Άλλα 60 αυγά υποβλήθηκαν σε δοκιμές συμπίεσης, οι οποίες μέτρησαν τη δύναμη που απαιτείται για να σπάσουν τα αυγά κάθετα και οριζόντια.
Ενώ απαιτήθηκαν 45 Newton δύναμης για να σπάσουν τα αυγά και στις δύο κατευθύνσεις, τα αυγά που υποβλήθηκαν σε οριζόντια πίεση μπορούσαν να συμπιεστούν περισσότερο πριν σπάσουν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αυγά είναι πιο εύκαμπτα γύρω από τον «ισημερινό» τους και, ως εκ τούτου, μπορούν να απορροφήσουν περισσότερη ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση πριν σπάσουν.
Τα αποτελέσματα αμφισβητούν επίσης μια ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι ένα αυγό που πέφτει κάθετα είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει.
«Αμφισβητούμε την κοινή πεποίθηση ότι ένα αυγό είναι πιο ανθεκτικό όταν πέφτει κάθετα στο άκρο του», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα αυγό που πέφτει στον ισημερινό του μπορεί να αντέξει μεγαλύτερα ύψη πτώσης χωρίς να σπάσει».
Συνολικά, οι συσκευασίες που αφήνουν το μέσο του αυγού πιο εκτεθειμένο από τα δύο άκρα μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα το προϊόν.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν επίσης ότι ο καλύτερος τρόπος για να σπάσει ένα αυγό για μαγείρεμα είναι να το χτυπήσετε στην κορυφή ή στο κάτω μέρος του και όχι στη μέση, όπως γίνεται συνήθως.
Ωστόσο, η ομάδα παραδέχεται ότι διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με το υλικό και τη γεωμετρία μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική ανθεκτικότητα ενός αυγού.
Στην έρευνά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αντοχή των κελυφών των αυγών έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν τα όρια των αυγών των πτηνών.
Στη φύση, τα κελύφη λειτουργούν ως προστατευτικά στρώματα για οργανισμούς με μαλακό σώμα, όπως οι χελώνες και τα κοχύλια, καθώς και ως εξωτερικές μεμβράνες ιών και βακτηρίων.
Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν επίσης να εφαρμόσουν τα νέα ευρήματα σε σενάρια μηχανικής, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι κατασκευές ανταποκρίνονται σε δυναμικά φορτία.
«Η κατανόηση της μηχανικής αστοχίας αυτών των κατασκευών μπορεί έτσι να οδηγήσει σε πρόοδο σε μια πληθώρα εφαρμογών, από το σχεδιασμό προστατευτικού εξοπλισμού έως τη χορήγηση φαρμάκων», αναφέρει η ομάδα.