HomeΕΛΛΑΔΑΣυμμορία «βάφτιζε» ηλιέλαιο για παρθένο ελαιόλαδο και το πουλούσε στην Ευρώπη

Συμμορία «βάφτιζε» ηλιέλαιο για παρθένο ελαιόλαδο και το πουλούσε στην Ευρώπη

Έβγαλαν €135.000

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην εξάρθρωση εγκληματικής συμμορίας που «βάφτιζε» ηλιέλαιο ως παρθένο ελαιόλαδο πουλώντας το στη συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Η παράνομη αποθήκη της συμμορίας στην οποία είχαν στήσει εργαστήριο παρασκευής και τυποποίησης νοθευμένων ελαίων, εντοπίστηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η δράση της συμμορίας είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο με τα παράνομα κέρδη να υπολογίζονται σε 135.000 ευρώ.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ως βασικός κατηγορούμενος και πάλι σε υπόθεση παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων ελαίων, όταν στο σπίτι του είχε εντοπιστεί μεγάλο εργαστήριο νοθείας και είχε κατασχεθεί μεγάλη ποσότητα ελαίων.

Ο τρόπος δράσης

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν στην ανωτέρω αποθήκη, τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου 2025, εργαστήριο παρασκευής και τυποποίησης νοθευμένων ελαίων.

Στο εν λόγω εργαστήριο, μετέφεραν ηλιέλαιο, όπου το αποθήκευαν προσωρινά και με χρήση χρωστικών και αρωματικών ουσιών, δημιουργούσαν το τελικό προϊόν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσομοιάζει με ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια, το τοποθετούσαν σε πλαστικούς και μεταλλικούς περιέκτες, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ονομασίες προέλευσης περιοχές της Ελλάδας, γνωστές για την παραγωγή του ελαιολάδου και το πωλούσαν στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, προκειμένου να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν φροντίσει να προμηθευτούν για την τυποποίηση των ελαίων μεταλλικούς περιέκτες που έφεραν εκτυπωμένα ενωσιακά σήματα για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), καθώς και εθνικά σήματα για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), τα οποία χορηγούνται μόνο σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στους περιέκτες αναγράφονταν ψευδώς ποιοτικά χαρακτηριστικά του «ελαιολάδου», καθώς και βραβεία ποιότητας, τόσο στην ελληνική, όσο και σε άλλες γλώσσες, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό την παραπλάνηση μεγάλου αριθμού καταναλωτών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση