Ανακαλύφθηκαν σκελετοί κάτω από πανεπιστημιούπολη -Η μεσαιωνική εκκλησία που «κρυβόταν»
Εύρημα του 14ου αιώνα

Αρχαιολογικά ευρήματα στο κέντρο του Γκλόστερ, αποκαλύπτουν την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της πόλης για μία περίοδο που καλύπτει πάνω από 1.000 χρόνια ιστορίας.
Η αρχαιολογική υπηρεσία της πόλης Κότσουολντ, ανακοίνωσε άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν μια μεσαιωνική εκκλησία, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανασκαφών, στο πλαίσιο έργου της πανεπιστημιούπολης του Γκλόστερ. Το πανεπιστήμιο ανέθεσε στην αρχαιολογική υπηρεσία του Κότσουολντ τη διεξαγωγή εκτεταμένων ανασκαφών στο άλλοτε πολυκατάστημα Debenhams, το οποίο θα μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης και εκδηλώσεων της κοινότητας από φέτος.
Στον προαύλιο χώρο της πανεπιστημιούπολης, η οποία ήταν ο χώρος εξυπηρέτησης και παραλαβής αρχικά του Bon Marche και αργότερα του Debenhams, παλαιότερα ήταν η εκκλησία του Αγίου Aldate, η οποία ιδρύθηκε τον μεσαίωνα.
Το μέγεθος και το σχέδιο της μεσαιωνικής εκκλησίας, όπως και το κοιμητήριό της, ήταν άγνωστα πριν από τις εργασίες στην πανεπιστημιούπολη, αφού δεν είχαν γίνει προηγουμένως αρχαιολογικές μελέτες στο συγκεκριμένο σημείο.
Εύρημα του 14ου αιώνα στην πανεπιστημιούπολη
Ο Steve Sheldon, διευθυντής στην αρχαιολογική υπηρεσία του Κότσουολντ, είπε: “Η μεσαιωνική εκκλησία, γκρεμίστηκε στα μέσα του 1650, και οι γραπτές πηγές αναφέρουν πως, μεγάλο μέρος της λιθοποιίας της, χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή άλλων εκκλησιών στην πόλη, όπως για παράδειγμα εκείνων που είχαν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου”.
“Στα μέσα του 18ου αιώνα, πάνω ή κοντά στο σημείο του μεσαιωνικού προδρόμου της, κατασκευάστηκε μια νέα εκκλησία. Η δεύτερη, επιβίωσε μέχρι τις αρχές του 1960, όταν κατεδαφίστηκε για να χτιστεί το πολυκατάστημα”.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές μέσα στον περίβολο, αποκάλυψαν τα αποτυπώματα της μετά – μεσαιωνικής εκκλησίας, η οποία φανερώθηκε από τα θεμέλια, φτιαγμένα από ασβεστόλιθο και πλίνθο, μαζί με περίπου 83 ταφικούς θόλους επενδυμένους με τούβλο, τόσο στο εσωτερικό της εκκλησίας, όσο και στο νεκροταφείο.
Στα μέσα του 1950, οι θόλοι αυτοί κατεδαφίστηκαν πριν από την κατασκευή του χώρου εξυπηρέτησης του καταστήματος Bon Marche.
Αναγνωρίστηκαν περίπου 150 μετά – μεσαιωνικές ταφές, εκτός των ταφικών θόλων. Βαθύτερες ανασκαφές αποκάλυψαν περίπου 170 προγενέστερες ταφές, οι περισσότερες από τις οποίες, θεωρείται πως συνδέονται με την μεσαιωνική εκκλησία.
Συνολικά, καταγράφηκαν 317 σκελετοί και 83 πλίνθινοι ταφικοί θόλοι. Στα σημεία όπου είχαν υποστεί ζημιές από τα σύγχρονα έργα κατασκευής, οι ταφές καταγράφηκαν και έγινε προσεκτική ανασκαφή από την αρχαιολογική ομάδα, με ειδική άδεια που εξέδωσε το υπουργείο δικαιοσύνης και μία υπηρεσία που χρηματοδοτείται από την επισκοπή του Γκλόστερ.
Ο Steve Sheldon εξήγησε: “Αν και, στη διάρκεια των τωρινών αρχαιολογικών εργασιών, δεν αναγνωρίστηκε το αποτύπωμα της μεσαιωνικής εκκλησίας, η αναγνώριση ενός τοίχου από ασβεστόλιθο με ίχνη ασβεστοκονιάματος, μάλλον αποτελεί τμήμα παλαιότερης εκκλησίας”.
“Αν είναι έτσι, πλέον είναι σαφές πως, τα σχέδια για το δάπεδο των δύο εκκλησιών, δεν ήταν σύμπτωση και η μεσαιωνική εκκλησία κατασκευάστηκε πολύ πιο μακριά, προς τον νότο και μακριά από την πρόσοψη της οδού St. Aldate”.
Ευρήματα της μεσαιωνικής εκκλησίας
“Εκτός από τον τοίχο από ασβεστόλιθο, ανακαλύφθηκαν κάποια αντικείμενα δουλεμένα στην πέτρα, ανάμεσα στα οποία, τμήμα μίας αψίδας παραθύρου των μέσων του 14ου αιώνα, με εσωτερικό πλέγμα, σχέδιο που παραπέμπει σε μεσαιωνική εκκλησία”. “Τα αντικείμενα μετά την αρχαιολογική καταγραφή, διατηρήθηκαν στο σημείο για να τα δουν φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες της πανεπιστημιούπολης”.
Οι αρχαιολογικές έρευνες στο υπόγειο του κτιρίου, συνοδεύονταν από εξωτερικές εργασίες στον περίβολο, και έργα στις συνδεόμενες εγκαταστάσεις από την οδό St. Aldate.
Μία σειρά από λάκκους στο σημερινό υπόγειο στους οποίους έγινε ανασκαφή, αποκάλυψαν στοιχεία ρωμαϊκής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων τα ευρήματα τοίχων από τους οποίους είχαν αποκοπεί συστηματικά πέτρες, ίσως για χρήση κάπου αλλού, ξύλινους πασσάλους και σανίδες, μία επιστρωμένη με μέταλλο επιφάνεια αυλής και, λίγοι λάκκοι και χαντάκια.
Πολλά από τα στοιχεία και τα αποθέματα αυτά, συγκρίνονται με εκείνα που έχουν αναγνωριστεί κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών το 1950 και των αρχών του 1960, πριν από την κατασκευή του κτιρίου.
O Cliff Bateman, ένας από τους υπεύθυνους του έργου στην αρχαιολογική υπηρεσία στο Κότσουολντ, δήλωσε: “Όταν ολοκληρωθούν τα αρχαιολογικά έργα στον χώρο, θα κάνουμε επιστημονική ανάλυση στα ευρήματα και τα λείψανα, ώστε να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή των ανθρώπων που ήταν θαμμένοι κάτω από τον περίβολο της εκκλησίας”.
“Επειδή ήταν εκκλησία μέσα στην πόλη, η ιστορία που θα αποκαλύψει για την υγεία του πληθυσμού του Γκλόστερ σε φάσμα που καλύπτει πάνω από χίλια χρόνια, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Για παράδειγμα, ένα πολύ βασικό στοιχείο, είναι πως, κατά τον 16ο αιώνα, είναι ξεκάθαρη στην οδοντική κατάσταση των ανθρώπων, η επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης στη διατροφή τους. Τα ολοκληρωμένα πορίσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν εν καιρώ”.
enikos.gr