HomeΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚίνδυνος ξανά για το Τρυγόνι: Επιστρέφει η θήρα στη Δυτική Ευρώπη

Κίνδυνος ξανά για το Τρυγόνι: Επιστρέφει η θήρα στη Δυτική Ευρώπη

Αντιδράσεις για την απόφαση της Ε.Ε. – Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί «μαύρη τρύπα» για το είδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τρία χρόνια απαγόρευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει ξανά τη θήρα του Τρυγονιού στα κράτη μέλη της Δυτικής Ευρώπης που το επιθυμούν, από την κυνηγετική περίοδο 2025–2026. Η απόφαση αφορά ένα είδος που παραμένει παγκοσμίως απειλούμενο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης των πληθυσμών του.

Αποδεδειγμένα οφέλη από την απαγόρευση

Η τριετής παύση της θήρας (2021–2024) σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία οδήγησε σε σημαντική πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους. Αντίθετα, στον «Κεντροανατολικό διάδρομο» – όπου ανήκει και η Ελλάδα – εφαρμόστηκε απλώς περιορισμός στη θήρα, ο οποίος ήταν ελλιπής και κατέληξε σε μείωση του πληθυσμού κατά 15%.

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο

Η χώρα μας παραμένει αρνητικό παράδειγμα, καθώς όχι μόνο δεν υιοθέτησε ολική απαγόρευση, αλλά συνεχίζει να αποτελεί πεδίο έντονης λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στα Ιόνια νησιά, κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση του είδους από τη Βόρεια Αφρική (Μάρτιος–Μάιος).

Ανησυχία για την επαναφορά της κυνηγετικής περιόδου

Η νέα απόφαση της Ε.Ε. προκαλεί προβληματισμό για τη δυνατότητα ελέγχου της κάρπωσης, ενώ παραμένει το ερώτημα πώς θα προστατευθεί ένα είδος που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως «τρωτό» σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Το προβλεπόμενο όριο κάρπωσης στο 1,5% του πληθυσμού εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά.

Έκκληση για δράση από την Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα δράση, με επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της θήρας του Τρυγονιού και μέτρα για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση