Ελλάς – Γαλλία αμυντική συνεργασία: Επιταχύνεται η συμμαχία
Άξονας ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο

Η επόμενη σελίδα στο κεφάλαιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας γράφεται με την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση επιπλέον 16 πυραύλων Exocet Block III από τη χώρα μας, η οποία ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τη φαρέτρα ασφαλείας της.
Οι πύραυλοι Exocet Block III έχουν βεληνεκές που ξεπερνάει τα 180 χιλιόμετρα. Εκτοξεύονται είτε από νησιά, ως τμήμα του «θόλου» των 5 σημείων που θα προστατεύουν το Αιγαίο, είτε από πλοία επιφανείας.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί εξέπεμψε το μήνυμα ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών.
«Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς…Είναι προφανές ότι η επίσκεψή σας είναι μεγάλης σημασίας, επίσης επειδή σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε.», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Λεκορνί συζητήθηκαν
Αμυντική συνεργασία Ελλάδας/Γαλλίας.
Περιφερειακές/διεθνείς εξελίξεις.
Ενίσχυση ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας/ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Οι δύο χώρες μας θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε…Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ και της ομάδας συνοδείας», δήλωσε από την πλευρά του ο Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Από το κατάστρωμα της φρεγάτας «ALSACE», την οποία επισκέφθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Δένδιας ανακοίνωση την ελληνική πρόθεση για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra.
«Η προμήθεια των τριών Belharra και της τέταρτης που ελπίζω ότι θα αποδεχθεί την πρόταση μου το ΚΥΣΕΑ, θα δώσει νομίζω ένα ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των (Πολεμικών) Ναυτικών μας», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα είναι για εμάς ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς εταίρους που έχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις που μπορεί να ξεκινήσουμε. Πολύ συχνά στις μετακινήσεις του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντεγκώλ συνοδεύεται από ελληνικά πλοία», είπε από την πλευρά του ο κ. Λεκορνί.
Η ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανικών σχέσεων βρέθηκε νωρίτερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη βιομηχανική συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, ενώ η Γαλλία προτείνει κατασκευή φρεγατών σε ελληνικό ναυπηγείο.
«Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης την ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, μετέβη με ταχύπλοο σκάφος των καταδρομέων στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας. Εκεί που τμήματα των φρεγατών Μπελαρά συγκολλούνται και αποστέλλονται στην Γαλλία…