ΗΠΑ-Κίνα: Οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου και η Ευρώπη
Οι δύο υπερδυνάμεις έχουν πρακτικά επιβάλει αμοιβαίο εμπορικό εμπάργκο, σε προϊόντα αξίας πάνω από μισό τρισ. δολάρια, σε ετήσια βάση. Τι δείχνουν οι αριθμοί και οι συνέπειες για την Ευρώπη, από τη γεωοικονομική σύγκρουση

Γράφει
O Γιώργος Παπανικολάου
Η σημερινή ανακοίνωση του Πεκίνου ότι ανεβάζει τους δασμούς στο 125% έναντι των αμερικανικών προϊόντων, σε αντίποινα για τη συνολική επιβολή δασμών ύψους 145% από την κυβέρνηση Τραμπ, δείχνει ξεκάθαρα κάτι που οι ειδικοί αντιλαμβάνονται εδώ και δύο ημέρες. Ο πόλεμος των δύο πήρε τη μορφή αμοιβαίου εμπορικού εμπάργκο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Πεκίνο ανακοίνωσε πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τραμπ αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς, δεν πρόκειται να ανταποδώσει. Δεν υπάρχει λόγος. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα μηδενιστούν και με το 125%.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι ίσως η πιο κρίσιμη διμερής εμπορική συνεργασία παγκοσμίως, με συνολικό όγκο εμπορίου που άγγιξε τα 582,5 δισεκατομμύρια και αναλύεται ως εξής:
Εισαγωγές ΗΠΑ από Κίνα: $438,9 δισ.
Εξαγωγές ΗΠΑ προς Κίνα: $143,5 δισ.
Εμπορικό Έλλειμμα ΗΠΑ: $295,4 δισ. (+6% από το 2023)
Οι ΗΠΑ εξάγουν κυρίως αγροτικά προϊόντα, τεχνολογία και αυτοκίνητα, ενώ η Κίνα εξάγει κυρίως καταναλωτικά αγαθά, ηλεκτρονικά και μηχανήματα. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα συνιστούν ποσοστό περίπου 8% των συνολικών εξαγωγών τους.
Από την ανισορροπία μεταξύ των εξαγωγών που πραγματοποιεί η μία χώρα στην άλλη προκύπτει ότι, τουλάχιστον βραχυχρόνια, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία θα την υποστεί η Κίνα, καθώς η πίεση αφορά το 15-16% των συνολικών εξαγωγών της. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ θα είναι μικρές, ιδίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και τη διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές θα δουν άμεσα αυξήσεις στις τιμές καθημερινών προϊόντων, αλλά και ελλείψεις σε προϊόντα που αγόραζαν, η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία θα πληγούν από τα κινεζικά αντίμετρα, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω κόστους αλλά και αναταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι επιπτώσεις για την Κίνα
Η Κίνα θα αντιμετωπίσει κατάρρευση των εξαγωγών της στη μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα αγορά της και θα πιεστεί να αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές της σε άλλες αγορές, στην Ευρώπη την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
Επίσης είναι πιθανό ότι θα υποχρεωθεί να αυξήσει σημαντικά της κινήσεις τόνωσης της ζήτησης στο εσωτερικό της καθώς εμφανίζει, ήδη εδώ και αρκετό καιρό, φαινόμενα αποπληθωρισμού. Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να ενισχύσουν τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της.
Τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος για την Ευρώπη
Η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα αποφύγει να βρεθεί «στη μέση» αυτού του πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων. Η διπλωματική πίεση να πάρει θέση θα είναι ισχυρή, ενώ σχεδόν αναπόφευκτα κινδυνεύει να υποστεί συρροή κινεζικών προϊόντων προς την αγορά της, αφού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.
Γιώργος Παπανικολάου