Αναγνώριση πτυχίων και δικαιωμάτων ζητούν οι απόφοιτοι ΤΕΙ
«Θεσμική αδιαφορία από το Υπουργείο Παιδείας απέναντι σε 400.000 πτυχιούχους Τεχνολογικού Τομέα» καταγγέλλουν 11 σύλλογοι

Στο προσκήνιο επανέρχεται το χρόνιο ζήτημα της μη αναγνώρισης επαγγελματικών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τεχνολογικού Τομέα των πρώην ΤΕΙ. Σύμφωνα με διασυλλογικό δελτίο τύπου 11 συλλόγων αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ., περισσότεροι από 400.000 πτυχιούχοι παραμένουν χωρίς ισότιμη αντιμετώπιση, παρότι το πτυχίο τους αναγνωρίζεται ως τίτλος Ανώτατης Εκπαίδευσης και αντιστοιχεί στο Επίπεδο 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ανασφάλεια και αποκλεισμός από το δημόσιο
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η κατάργηση των ΤΕΙ και η ένταξή τους στον πανεπιστημιακό τομέα (ν. 4521/2018, ν. 4610/2019 κ.ά.) δεν συνοδεύτηκε από διαδικασία αντιστοίχισης των παλαιών πτυχίων με τα νέα ακαδημαϊκά προγράμματα, αφήνοντας τους αποφοίτους «στον αέρα». Παράλληλα, επισημαίνεται πως η μη άρση του διαχωρισμού μεταξύ ΠΕ και ΤΕ έχει επαγγελματικές συνέπειες, καθώς αποκλείονται από θέσεις στον δημόσιο τομέα που απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Πολιτικές δεσμεύσεις χωρίς υλοποίηση
Το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα στη Βουλή, με ερωτήσεις από βουλευτές όπως οι Ελένη Βατσινά (ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Μπούμπας (Ελληνική Λύση), Αφροδίτη Κτενά (ΚΚΕ), χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Παρά τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για δημιουργία επιτροπής και νομοθετική ρύθμιση, μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί ούτε χρονοδιάγραμμα επίλυσης.
Νομικές διεκδικήσεις και αποζημιώσεις
Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων συνιστά εξακολουθητική αδικοπραξία. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταδικαστεί σε αποζημιώσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ προς αποφοίτους. Σύλλογοι, όπως των μηχανικών ανακαίνισης κτιρίων και των τεχνολόγων τροφίμων, ζητούν σαφή νομοθετική ρύθμιση και αναγνώριση των τίτλων τους, ώστε να αρθεί η αδικία και να ανακοπεί το brain drain.
Τέσσερα αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας
Οι σύλλογοι ζητούν:
Άρση του διαχωρισμού ΠΕ – ΤΕ και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Έκδοση ειδικού νόμου για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση πτυχίων με τα νέα τμήματα.
Σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος.
Απόδοση εργασιακών δικαιωμάτων στα νέα τμήματα που προήλθαν από ΤΕΙ (π.χ. ΕΛΜΕΠΑ, ΠΑΔΑ).
Θεσμική αδικία και επαγγελματική υποβάθμιση
Όπως καταλήγουν οι 11 σύλλογοι, η συνεχιζόμενη αδράνεια της Πολιτείας συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας και δημιουργεί σοβαρές κοινωνικές και νομικές συνέπειες για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα, οι οποίοι παραμένουν χωρίς σαφή επαγγελματικό ορίζοντα.