HomeHL1-EconomyΑπό την παγκοσμιοποίηση στους οικονομικούς εκβιασμούς: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το εμπόριο για να επαναδιαπραγματευτεί με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Από την παγκοσμιοποίηση στους οικονομικούς εκβιασμούς: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το εμπόριο για να επαναδιαπραγματευτεί με την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι το σχέδιο του για τους δασμούς λειτουργεί παρά το χάος στην αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση και το έκανε συντεταγμένα, με σχέδιο, απέναντι στους δασμούς που ανακοίνωσε την Τετάρτη (2/4) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Με 34% δασμούς σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα, περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών -των κρίσιμων μετάλλων που χρειάζονται για τεχνολογία και άμυνα- και με «μαύρη λίστα» για αμερικανικές εταιρείες που συνδέονται με εξοπλισμούς στην Ταϊβάν, το Πεκίνο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Μπορούμε να χτυπήσουμε εκεί που πονάτε».

Ο εμπορικός πόλεμος που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του κόσμου είναι… στρατηγικός. Ο Τραμπ χρησιμοποιεί το εμπόριο ως πολιορκητικό κριό – όχι για να βελτιώσει το ισοζύγιο μόνο, αλλά για να επαναδιαπραγματευτεί την παγκόσμια τάξη. Οι δασμοί είναι η πολιτική του. Όχι εργαλείο της.

Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, παίζει κι ένα δεύτερο χαρτί: το λεγόμενο «Αντίστροφο Κίσινγκερ». Θέλει να τραβήξει τη Ρωσία μακριά από την Κίνα, όπως το 1972 οι Κίσινγκερ και Νίξον είχαν τραβήξει την Κίνα μακριά από τη Σοβιετική Ένωση με τη συμφωνία της Σαγκάης. Αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει ρωγμή όπως τότε. Αντίθετα, υπάρχει άξονας: Οικονομικός, τεχνολογικός, και προσωπικός. Ο Πούτιν δεν έχει λόγο να ρισκάρει. Και ο Σι δεν έχει λόγο να εμπιστευτεί.

Η Κίνα, προς το παρόν, δεν υποχωρεί. Αντιδρά μεθοδικά, χωρίς να καίει τις γέφυρες, αλλά ούτε και να δίνει σήμα αποκλιμάκωσης.

Η παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε, τελειώνει. Κι αυτός ο νέος κόσμος -με κλειστά σύνορα, στρατηγικά μπλοκ και εμπορικούς εκβιασμούς- δείχνει να είναι ο στόχος του Τραμπ. Η αλλαγή των κανόνων. Και η ανάδειξή του σε παίκτη που διαπραγματεύεται σκληρά αλλά πάντα με τους δικούς του όρους.

Ποιες χώρες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο εσωτερικό πολλών χωρών, μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ, με πλήθος ηγετών να επιχειρεί να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε να υπάρξουν πιο ευνοϊκές συμφωνίες.

«Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε» δηλώνει ο Τραμπ για τα αντίμετρα του Πεκίνου

Οι δασμοί έχουν προκαλέσει σοκ στα χρηματιστήρια του πλανήτη, ενώ η απάντηση της Κίνας φέρνει νέο πονοκέφαλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο εμπορικός πόλεμος μόλις ξεκίνησε, με ηγέτες κρατών να επιθυμούν να πείσουν τον Τραμπ να ακυρώσει τους δασμούς.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ήρθε σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο οποίος του ζήτησε διμερή συμφωνία. «Μόλις είχα ένα πολύ παραγωγικό τηλεφώνημα με τον To Lam, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο οποίος μου είπε ότι το Βιετνάμ θέλει να μειώσει τους δασμούς του στο μηδέν, αν είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Τον ευχαρίστησα εκ μέρους της χώρας μας και του είπα ότι ανυπομονώ για μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και άλλοι ηγέτες χωρών, με την Αργεντινή ήδη να έχει θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο παρόμοιας συμφωνίας.

«Συνομιλία Τραμπ – Νετανιάχου για τους δασμούς»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την νέα του δασμολογική πολιτική, δήλωσαν σήμερα δύο υψηλόβαθμοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι, καθώς το Ισραήλ επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από τις επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις.

Στο πλαίσιο της νέας σαρωτικής δασμολογικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο Τραμπ, οι απροσδιόριστες εξαγωγές ισραηλινών αγαθών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν δασμό 17%. Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του.

Ο Νετανιάχου έθεσε το θέμα στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τραμπ που έγινε χθες Πέμπτη, δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ενώ βρισκόταν σε επίσκεψη στην Ουγγαρία. «Το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η τελευταία ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είχε ήδη προχωρήσει την Τρίτη στην ακύρωση των εναπομεινάντων δασμών του στις αμερικανικές εισαγωγές. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από 40 χρόνια και περίπου το 98% των αγαθών από τις ΗΠΑ είναι πλέον αφορολόγητα.

Ο Τραμπ ζητά να πέσουν τα επιτόκια – Επικοινωνία με Αργεντινή και Βιετνάμ

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και για γερά νεύρα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στο Μαϊάμι, για να παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο του γκολφ. Με ανάρτησή του στο Truth έστειλε μήνυμα στον επικεφαλής της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, λέγοντας «Ζερόμ ρίξε τα επιτόκια», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του OPEN, η δημοσιογράφης Έφη Κουτσοκώστα.

Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «ο Ζερόμ Πάουελ δεν βιάζεται, αλλά τώρα ήρθε ο καιρός να το κάνει, για να βελτιώσει την εικόνα του. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, τα επιτόκια μειώθηκαν, ο πληθωρισμός μειώθηκε, ακόμα και τα αυγά μειώθηκαν κατά 69% και αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν, όλα μέσα σε δύο μήνες. Μια μεγάλη νίκη για την Αμερική. Μείωσε τα επιτόκια Ζερόμ και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια».

Πολύ γρήγορα ήρθε η απάντηση του Ζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι οι δασμοί ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας και εμβέλειας από το αναμενόμενο. «Υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού και χαμηλότερης ανάπτυξης. Οι δασμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές έστω προσωρινά. Ο κόσμος ξέρει ότι θα πληρώσει περισσότερα και έχει δίκιο να μην είναι χαρούμενος γι’ αυτό». Όλο το μήνυμα του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει τα επιτόκια.

Άλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις κινδύνου, τα επιτόκια είτε μένουν σταθερά, είτε αυξάνονται. Υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί. Ο Τραμπ είχε επαφές με ηγέτες χωρών όπου επέβαλε δασμούς. Για την Αργεντινή είπε ότι σκοπεύει να τους μειώσει, ενώ για το Βιετνάμ είπε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Σημειώνεται ότι εκεί φιλοξενούνται μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Intel, η Coca – Cola και η Apple, με τη συζήτηση να αναδεικνύει την πρόθεση να μηδενιστούν οι δασμοί, κάτι που επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος για όλες τις χώρες.

«Μαύρη» Παρασκευή στη Wall Street

Με πτώση άνοιξε και σήμερα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τα αντίποινα που επέβαλε η Κίνα στον καταιγισμό των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Γύρω στις 17.10, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,75%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 3,49% και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατά 3,31%. H χθεσινή συνεδρίαση ήταν η χειρότερη για τον Nasdaq από τον Μάρτιο του 2020. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2020.

«Η Κίνα το χειρίστηκε λάθος, πανικοβλήθηκε» δηλώνει ο Τραμπ για τα αντίμετρα του Πεκίνου

Η σημερινή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι «συνεχίζονται οι ανησυχίες για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ» αλλά επίσης και «για την απάντηση της Κίνας, που ήρθε γρηγορότερα απ’ όσο αναμενόταν», σχολίασε ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, της CFRA.

Οι νέοι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την Κίνα αφού στους δασμούς ύψους 20% που ίσχυαν ήδη για τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα προστίθεται άλλο ένα 34%. Το Πεκίνο απάντησε πολύ γρήγορα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, πέραν των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το Πεκίνο «πανικοβλήθηκε» από τους δασμούς.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφαν σήμερα μεγάλη πτώση, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου: η Alibaba κατέγραφε πτώση 9,56% και οι ανταγωνίστριές της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου PDD (ιδιοκτήτρια του Temu) 7,55% και η JD.com 8,35%.

Οι έξι από τις «Επτά Υπέροχες», τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, βλέπουν επίσης τη μετοχή τους να πέφτει: η Tesla (-6,54%), η Alphabet (-0,20%), η Amazon (-1,98%), η Meta (-3,03%), η Apple (-2,86%), και η Nvidia (-4,22%). Μόνο η Microsoft κινείται στο «πράσινο» (+0,31%).

Στον τομέα της ένδυσης, οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα στην Κίνα, το Βιετνάμ ή την Καμπότζη, συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, όπως η Gap (-3,22%), η Ralph Lauren (-4,93%), η Lululemon (-5,03%) και ο αμερικανικός κολοσσός Nike (-3,12%).

«Βουτιά» και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλη πτώση, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Γύρω στις 14.30, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρούσε κατά 5,61%, του Παρισιού κατά 4,66%, του Λονδίνου κατά 4,24%, της Ζυρίχης κατά 5,57%, του Μιλάνου κατά 7,74% και της Μαδρίτης κατά 6,29%.

Οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες πρώτων υλών υφίστανται μεγάλη πίεση, με τη μετοχή της ArcelorMittal να υποχωρεί κατά 10,66% στο Παρίσι. Στο Λονδίνο, η Glencore υποχωρούσε κατά 9,53% και στη Φρανκφούρτη η βιομηχανία Thyssenkrup κατά 10,39%.

Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν και οι τράπεζες: στο Παρίσι, η μετοχή της Societe Generale έπεφτε κατά 12,26%, της BNP Paribas κατά 8,40%. Στη Φρανκφούρτη, η Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 10,82% και στο Λονδίνο η Barclays κατά 10,10%.

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης κατακόρυφα. Νωρίτερα, το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας διαπραγματευόταν στα 65,38 δολάρια το βαρέλι (-6,78%) και το αμερικανικό WTI στα 62,07 δολάρια το βαρέλι (-7,29%).

ethnos.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση