Γιώργος Στάσσης: Giga πλάνο 12 δισ. στη Δ. Μακεδονία, 20.000 θέσεις εργασίας
Η αποκατάσταση λιγνιτικών εκτάσεων, η δημιουργία λιμνών και οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην επένδυση με έκδοση ομολόγου από ΔΕΗ.

«Ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας», όπως το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, που απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση της ΔEΗ, λέγοντας ότι το πλάνο έχει όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει πολύ ελκυστικές θέσεις εργασίας και να ζήσουμε και στη Δ. Μακεδονία αυτό που έχει συμβεί σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.
Το ομόλογο και οι βασικοί άξονες του πλάνου
Στην περίπτωση της ΔEΗ, το πλάνο σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου αναπτυξιακού κεφαλαίου, όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία (μετά το τέλος του ακριβού και ρυπογόνου λιγνίτη στο τέλος του 2026), αλλά και για τη ΔEΗ καθώς μετατρέπεται σε μια καθαρή εταιρεία Powertech στη Νοτιοδυτική Ευρώπη.
Ακριβώς προκειμένου οι πολίτες της περιοχής να γίνουν συμμέτοχοι στα πράσινα έργα που υλοποιεί η ΔEΗ, πρόκειται να εκδοθεί ομόλογο ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψει πλήρως ο όμιλος. Το ομόλογο θα έχει σταθερή απόδοση 8%, ονομαστική αξία 100 ευρώ και η διάθεσή του θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2025.
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, αρχής γενομένης από τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 από λιγνιτική σε μονάδα φυσικού αερίου, αρχικά σε ανοιχτού κύκλου ισχύος 350 MW, δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας.
Σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου 500 MW με περαιτέρω επαύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στα 1.000 MW.
«Σήμερα, η μονάδα που λειτουργεί με καύσιμο τον λιγνίτη δουλεύει λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα, ακριβώς επειδή είναι ακριβή και όχι αρκετά ευέλικτη», ανέφερε ο κ. Στάσσης.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ΔEΗ δρομολογεί πολλά μεγάλα πράσινα έργα στην περιοχή, όπως τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,1 GW που συνδυάζονται με μπαταρίες και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 860 MW, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις δύο μεγάλες μονάδες αντλησιοταμίευσης ισχύος 560 MW σε Καρδιά και Νότιο Πεδίο.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στάσσης εξήγγειλε την αξιοποίηση μιας σειράς υφιστάμενων υποδομών, όπως τη μετατροπή των παλαιών μονάδων 3 και 4 στον ΑΗΣ Καρδιάς σε πυκνωτές για τη λειτουργία του συστήματος, καθώς επίσης ένα ευρύ πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών κτιρίων, εγκαταστάσεων και μέσων παραγωγής κ.λπ.
Έφερε το παράδειγμα της δημιουργίας μονάδας πυρόλυσης στο Αμύνταιο για την εξαγωγή χημικών ουσιών για βιομηχανικές χρήσεις από τους ταινιόδρομους μεταφοράς του λιγνίτη, επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η αποκατάσταση εδαφών που θα αποδοθούν στο Δημόσιο για νέες χρήσεις.
Γιώργος Φιντικάκης
euro2day.gr