HomeΚΡΗΤΗΤα άγρια χόρτα της Κρήτης στο επίκεντρο – Με επιτυχία η δράση του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Τα άγρια χόρτα της Κρήτης στο επίκεντρο – Με επιτυχία η δράση του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Μεγάλη συμμετοχή στη δράση για την κρητική διατροφή και παράδοση – Συνεργασία πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, είχε ως θέμα «Τα άγρια χόρτα και η αξιοποίησή τους στις παραδοσιακές κρητικές συνταγές», αναδεικνύοντας τη σημασία αυτής της γνώσης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

dimarchos-3

Γνώση και παράδοση

Οι συμμετέχοντες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τέχνη της συλλογής άγριων χόρτων, μια πρακτική άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρητική διατροφή και τον τρόπο ζωής του νησιού. Παράλληλα, το αντάμωμα αυτό αποτέλεσε μια ευκαιρία για τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης, με έμφαση στη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της Κρήτης.

Συμμετοχές και δηλώσεις

Στη δράση έδωσαν το «παρών» πολιτιστικοί σύλλογοι από τις περιοχές Αποστόλων, Αμαριανού, Αρχαγγέλου, Βόνης, Διαβαϊδέ, Καστελλίου, Μουχτάρου, Πολυθέας, Σαμπά και Σμαρίου, ενώ συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωσε:

«Τέτοιες δράσεις είναι ξεχωριστές και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η κρητική διατροφή είναι ένας ζωντανός θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο του Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Λένα Ηγουμενάκη, στους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες, για αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία».

ikona_viber_2025-03-19_15-36-02-536

Γεύσεις από την κρητική γη

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην κουζίνα του Φεστιβάλ στους Αποστόλους, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μαγειρεμένα χόρτα και παραδοσιακά εδέσματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της κρητικής διατροφής ως στοιχείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση