Η ανακάλυψη – έκπληξη σε αρχαίο ναό θα μπορούσε να ολοκληρώσει το παζλ
Κορμός αγάλματος ενός Βούδα

Αρχαιολόγοι στην Καμπότζη, έφεραν στο φως τον κορμό αγάλματος ενός Βούδα στο αρχαίο σύμπλεγμα ναού στο Άγκορ. Πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη, εφάμιλλη μιας άλλης που είχε γίνει πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Η ανακάλυψη ταιριάζει με μια άλλη που έγινε το 1927
Το αξιοσημείωτο εύρημα, το οποίο ανακαλύφθηκε τον Φεβρουάριο στον ναό Ta Prohm, προσθέτει ένα ακόμη στρώμα ίντριγκας στην ήδη συναρπαστική ιστορία του. Ο κορμός, ύψους περίπου 1.16 μέτρων, θεωρείται ότι ανάγεται στον 12ο ή τον 13ο αιώνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης Bayon, γνωστή για τα περίτεχνα λαξεύματα και την παραπομπή στον ναό του Bayon.
Η αρχαιολόγος Neth Simon, από την επαρχία Siem Reap, χαρακτηρίζει ως «μεγάλη έκπληξη» την ανακάλυψη, καθώς προγενέστερες ανασκαφές στο σημείο, έχουν αποκαλύψει μόνο κάποια μικρά θραύσματα.
Το σχέδιο του αγάλματος, έχει λαξευμένα κοσμήματα, ρόμπα και sash, και με το αριστερό του χέρι κάνει μια μοναδική χειρονομία πάνω από τον θώρακα – «μία ασυνήθιστη απεικόνιση στην Καμποτζιανή τέχνη των Χμερ», εξηγεί η Simon.
Περισσότερο ενδιαφέρουσα κάνει την ανακάλυψη το γεγονός ότι, μία ηλεκτρονική οπτική σάρωση, επιβεβαιώνει πως ο κορμός ταιριάζει με το κεφάλι που ανακαλύφθηκε το 1927 κατά την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας, το οποίο τώρα βρίσκεται στο εθνικό μουσείο της Καμπότζης, στην Πνομ Πεν.
Το επιβλητικό άγαλμα θα ολοκληρωθεί ύστερα από έναν αιώνα
Ο κορμός ανακαλύφθηκε σχεδόν 50 μέτρα από το σημείο της αρχικής ανακάλυψης του κεφαλιού του αγάλματος, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον διαχωρισμό τους.
Πλέον είναι δυνατή η ανασκευή του αγάλματος, πληροφορεί η Simon, εξηγώντας πως, το μόνο κομμάτι που λείπει πλέον, είναι το δεξί χέρι του αγάλματος.
Η ομάδα της, θα ζητήσει την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών, ώστε να κολλήσει το κεφάλι με το σώμα και να εκτίθεται πλέον ακέραιο το γλυπτό στο κοινό.
Αυτή η εικόνα του Φεβρουαρίου 2025 που παρέχεται από την Εθνική Αρχή Apsara, δείχνει ένα ακέφαλο άγαλμα που ανασκάφηκε από αρχαιολόγους στο συγκρότημα ναών Angkor στην επαρχία Siem Reap της Καμπότζης. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το κεφάλι του ίδιου αγάλματος ανασκάφηκε το 1927 και τώρα βρίσκεται στο Εθνικό μουσείο της Καμπότζης στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ, και τα δύο μέρη ενδέχεται να επανασυνδεθούν για έκθεση. (Εθνική Αρχή Apsara μέσω AP)
Το Άγκορ, εκτείνεται περίπου 400 τ.μ. και εντός της, βρίσκονται τα ερείπια από τις πρωτεύουσες πολλών αυτοκρατοριών της Καμπότζης, από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα. Οι ακαδημαϊκοί θεωρούν την πόλη, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το σημείο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, ενώ το 2024, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός εκατομμυρίου τουριστών, σύμφωνα με το υπουργείο τουρισμού της Καμπότζης.
Οι ανασκαφές, αποσκοπούν στην οργάνωση και τη διατήρηση των πολυάριθμων τεχνουργημάτων που είναι διάσπαρτα στο σύμπλεγμα Ta Prohm, τονίζοντας τις αδιάλειπτες προσπάθειες προστασίας και κατανόησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Καμπότζης, σύμφωνα με την αρχή Apsara.