HomeHL-CultureΑνακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης σε οχυρό αρχαίας ελληνικής πόλης

Ανακαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Κυβέλης σε οχυρό αρχαίας ελληνικής πόλης

Για συγκλονιστικό εύρημα μιλούν οι αρχαιολόγοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μαγευτικό άγαλμα της Θεάς Κυβέλης ανακαλύφθηκε σε ένα οχυρό. Είναι ηλικίας 2100 ετών και κλέβει τις εντυπώσεις, λόγω της δεξιοτεχνίας του ανθρώπου που το σκάλισε, σε ένα κομμάτι μάρμαρο.

Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στο ιστορικό φρούριο Kurul στην πόλη Κοτύωρα (Ορντού), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό εύρημα, καθώς είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που ανακαλύφθηκε στο πεδίο.

Ζυγίζει περίπου 200 κιλά και έχει ύψος περίπου 110 εκατοστά. Ανακαλύφθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια ανασκαφών με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Süleyman Yücel Şenyurt και την ομάδα του. Έκτοτε, το άγαλμα προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες οι οποίοι συρρέουν για να το θαυμάσουν. Είναι ένα εύρημα που συνδέει τους επισκέπτες του μουσείου με τις πνευματικές αντιλήψεις της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Κυβέλη: Η μητέρα των θεών

Η μητέρα των θεών, Κυβέλη, συμβόλιζε τη γονιμότητα, την προστασία και την καρποφορία της φύσης, ενώ ενσάρκωνε τις ζωογόνες δυνάμεις από τις οποίες επιβίωναν οι κοινότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες τη λάτρευαν ως μια σημαντική θεά, η οποία προστάτευε τη γη και τους κατοίκους της, ενώ συμβόλιζε τη βαθιά σύνδεση του ανθρώπου μαζί της.

Η λατρεία της ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής και αντανακλά τις αξίες και τις πεποιθήσεις της κοινότητάς της, η οποία επιζητούσε την αρμονία με το θεϊκό στοιχείο και τον φυσικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Yücel Şenyurt, από το πανεπιστήμιο Gazi στην Άγκυρα, ανακαλύφθηκαν περίπου 3 χιλιάδες κομμάτια ιστορικών αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία η «μητέρα των θεών» Κυβέλη, καθισμένη στον θρόνο της, ο «Θεός της Γονιμότητας», Διόνυσος, αγάλματα του θεού Πάνα, σε θρησκευτικά αγγεία σε μορφή ζώων.

Ο καθηγητής Δρ. Şenyurt, με νέες του δηλώσεις, ρίχνει φως στο ιστορικό περιβάλλον του αγάλματος. Τονίζει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για την μορφή της Κυβέλης, παρά τις αντίθετες απόψεις που είχαν διατυπωθεί όταν ανακαλύφθηκε το άγαλμα.

Αυτό υποστηρίζει και η ύπαρξη πολλών ειδωλίων της Κυβέλης από τερακότα τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, όπως και η τοποθεσία όπου βρέθηκε το άγαλμα, η κύρια πύλη της πόλης, ένα σημείο ιστορικά συνυφασμένο με θεούς – προστάτες.

Μιθριδάτης, ο ισχυρός βασιλιάς του Πόντου

Το φρούριο Kurul ήταν στρατιωτικό οχυρό κατά τη βασιλεία του Μιθριδάτη VI και δέχτηκε σημαντικές επιθέσεις από τους Ρωμαίους με αποκορύφωμα μία καταστροφική φωτιά. Ο Μιθριδάτης VI, γνωστός και ως Μιθριδάτης ο Μέγας, ήταν βασιλιάς του Πόντου, από το 120 π.Χ. έως τον θάνατό του, το 63 π.Χ.

Έμεινε στην ιστορία λόγω της αντίστασης που πρόβαλε στη Ρωμαϊκή εξάπλωση προς την Ανατολή και τις φιλόδοξες προσπάθειές του να ιδρύσει ένα κραταιό βασίλειο που θα μπορούσε να αντισταθεί στη Ρώμη.

Ο Μιθριδάτης, ήταν ικανός στρατιωτικός ηγέτης και στρατηλάτης, γνωστός για την ικανότητά του να ενώνει ετερόκλητα πλήθη ενάντια στους Ρωμαίους. Είναι γνωστό πως ηγήθηκε τριών μεγάλων μαχών ενάντια στη Ρώμη, τους Μιθριδατικούς Πολέμους, στους οποίους απέδειξε την αντοχή και την στρατιωτική του ικανότητα.

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως στοιχεία πολεμικού εξοπλισμού, μεταξύ των οποίων βαλλιστικά και άλλα όπλα, και υπολείμματα της φωτιάς που οδήγησε τελικά στην πτώση του οχυρού. Αξίζει να σημειωθεί πως, το άγαλμα της Κυβέλης διατηρήθηκε, όταν κατέρρευσε η πύλη της εισόδου κατά την επίθεση των Ρωμαίων, τα ερείπια της οποίας κάλυψαν το άγαλμα και το προστάτευσαν από την καταστροφή.

O καθηγητής Δρ. Şenyurt, σημείωσε πως, οι προσφορές προς το άγαλμα της Κυβέλης, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν νομίσματα και μύτες από βέλη, πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους ως μέρος των λατρευτικών πρακτικών τους.

Η ανακάλυψη του αγάλματος, πυροδότησε ένα κύμα ενδιαφέροντος και συρροή επισκεπτών στο σημείο, προκειμένου να το δουν από κοντά. «Τα νέα της ανακάλυψης του αγάλματος, ταξίδεψαν αμέσως, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες, όλων των ηλικιών που θέλησαν να δουν από κοντά τον ιστορικό αυτό θησαυρό», είπε ο καθηγητής Δρ. Şenyurt.

Το άγαλμα της Θεάς Κυβέλης μεταφέρθηκε προσεκτικά στο μουσείο της Κοτύωρας, όπου πρόκειται να εκτεθεί στο κοινό.

teresa-1

Το άγαλμα αναπαριστά την Κυβέλη καθιστή (Πηγή: ΑΑ).

Αυτό το εξαιρετικό κομμάτι της ιστορίας, χαρακτηριστικό της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, είναι έτοιμο να αφηγηθεί την ιστορία του στους επισκέπτες που θα έρθουν να το θαυμάσουν.

Το άγαλμα της Κυβέλης θα προσελκύσει λάτρεις της ιστορίας, ακαδημαϊκούς και ταξιδιώτες που ανυπομονούν να εξερευνήσουν τα μυστήρια από το παρελθόν και να βρουν τη σύνδεση με τη διαχρονική κληρονομιά της θεάς που προστάτευε την περιοχή στην αρχαιότητα. Με το άνοιγμα του μουσείου, η ηχώ της αρχαίας αφοσίωσης και λατρείας θα ακουστεί στο σήμερα.

To οχυρό  Kurul, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κοτύωρας, αποτελεί την πρώτη επιστημονική αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας. Χρονολογείται περίπου 2.300 χρόνια στο παρελθόν.

Δεδομένης της έλλειψης αρχαιολογικής μελέτης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, οι αδιάλειπτες ανασκαφές στο κάστρο Kurul έχουν σπουδαία σημασία, καθώς αποκαλύπτουν έναν πλούτο τεχνουργημάτων, μεταξύ των οποίων θρησκευτικά και τελετουργικά αντικείμενα, κεραμικά, νομίσματα και απεικονίσεις θεών.

Όσο η ιστορία του αγάλματος της Κυβέλης θα ξετυλίγεται και θα ξεχωρίζει ως απόδειξη της πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας ελληνικής περιοχής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών και επισκεπτών.
enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση