Νίκος Ανδρουλάκης: «Το κράτος είναι λάφυρο στα χέρια της παρέας του κ. Μητσοτάκη»
Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Σε μια εξαιρετικά αιχμηρή ομιλία στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την ότι έχει μετατρέψει το κράτος σε «λάφυρο» και ότι αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών.
Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης, με τον κ. Ανδρουλάκη να εστιάζει τόσο στην τραγωδία των Τεμπών, όσο και στη γενικότερη διαχείριση της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία.
«Δεν πήρατε το μήνυμα» – Σκληρή κριτική για Τέμπη και διαχείριση της κρίσης
Ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει αλαζονεία και υποκρισία, καθώς παραμένει αμετανόητη ακόμα και μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών.
«Θα μας πείτε σε λίγο ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που βγήκαν δύο φορές στις πλατείες, το έκαναν για να σας πουν πόσο καλά τα πάτε», είπε χαρακτηριστικά, ειρωνευόμενος την κυβερνητική ρητορική.
Τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει 26η σε αγοραστική δύναμη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτώμενος πόσα ακόμα χρόνια θέλει η κυβέρνηση για να τη βελτιώσει.
Ωστόσο, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις αποκαλύψεις για τον ρόλο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, στο δυστύχημα των Τεμπών, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε και αλλοίωσε αποδεικτικά στοιχεία.
«Ζητώ από τον Πρωθυπουργό, αν του έχει μείνει στοιχειώδης ευπρέπεια και αξιοπιστία, να παρουσιάσει στη Βουλή το επίμαχο email. Αν δεν το κάνει, τότε επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τριαντόπουλος εκτέλεσε αποστολή Μητσοτάκη πάνω από τα συντρίμμια των τρένων», δήλωσε με έμφαση.
Πολιτική κρίση και κατηγορίες για «βαθύ κράτος»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα κομματικό σύστημα διορισμών, όπου κυριαρχούν τα «γαλάζια παιδιά» χωρίς επαρκή προσόντα, γεγονός που – όπως είπε – έπαιξε ρόλο και στο δυστύχημα των Τεμπών.
«Ο επίμαχος σταθμάρχης από ποιον διορίστηκε; Ποιου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας είναι «γαλάζιο» ρουσφέτι;», αναρωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του κ. Μητσοτάκη ως το «ιστορικό και πολιτικό βαθύ κράτος της χώρας».
«Μέχρι σήμερα κυβερνάτε με μία φιλοσοφία: το κράτος ως λάφυρο στα χέρια της παρέας του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό θα δώσουμε αγώνα να κλείσει ο κύκλος της κυβέρνησης σας το γρηγορότερο δυνατό», τόνισε.
«Χάσατε μια μάχη; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος χαρακτήρισε το δυστύχημα «χαμένη μάχη».
«Τι εννοείτε λέγοντας ότι χάσατε μια μάχη; Μιλάμε για μια τραγωδία με 57 νεκρούς! Νομίζετε ότι παίζετε κάποιον πόλεμο και χάσατε απλά μια μάχη;», είπε οργισμένος, τονίζοντας την έλλειψη ενσυναίσθησης της κυβέρνησης.
Επιτέθηκε επίσης στη Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση της πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το δυστύχημα, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση αντί να αναλάβει την ευθύνη της.
«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή – Αποτύχατε σε όλα»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους τομείς, και ότι χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή, προοδευτική πολιτική αλλαγή.
«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά δέκα χρόνια μνημονίων, έχει θυσιαστεί, έχει δει τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό. Περίμενε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος. Σε όλα αποτύχατε», δήλωσε.
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση με πολιτικό ήθος και όχι ένα σύστημα εξουσίας που βασίζεται στη διαπλοκή και την αναξιοκρατία.
«Μέχρι αύριο έχετε 24 ώρες. Σκεφτείτε σοβαρά αν αξίζει να συνεχίσετε το παιχνίδι της κοροϊδίας μπροστά σε μια τραγωδία», κατέληξε, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση.
Μια ομιλία που ανεβάζει την πολιτική θερμοκρασία
Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν από τις πιο επιθετικές και εστιασμένες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική ένταση στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να επιχειρεί να πλασαριστεί ως η εναλλακτική προοδευτική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ενώ η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί δοκιμασία συνοχής τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση.
Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.