«Πυρετός» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κοινή πρόταση μομφής
Το παρασκήνιο και το παρολίγον ρήγμα της τελευταίας στιγμής

Σε πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να αναδειχθεί από σήμερα και μέχρι το Σαββατοκύριακο η Βουλή, καθώς όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά εργαλεία θα αξιοποιήσουν τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», προκειμένου να πιέσουν ασφυκτικά την κυβερνητική πλειοψηφία, στον απόηχο των μαζικότατων συλλαλητηρίων της περασμένης Παρασκευής.
Μάχη για το μομέντουμ
Ήδη, η Κουμουνδούρου πασχίζει να μην χαθεί το μομέντουμ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος μέσα στο εορταστικό τριήμερο και ενώ τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά».
Παρά την ανάπαυλα των Αποκριών, συνομιλίες, συνεννοήσεις και διευθετήσεις καταγράφηκαν διαδοχικά τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και μεσαίων στελεχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο για την κατάθεση κοινής πρότασης μομφής.
«Συνδιαμόρφωση και συνυποβολή»
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της Κουμουνδούρου επέμειναν πως «από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπεται μόνιμα και σταθερά το μήνυμα ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση και αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να υποβληθεί από κοινού πρόταση δυσπιστίας με συνδιαμορφωση της και συνυποβολή της από όλα τα προοδευτικά κόμματα χωρίς διαχωρισμούς και διαγωνισμούς», παρότι είχε προηγηθεί μεμονωμένη πρωτοβουλία από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, πριν από την πρόταση μομφής.
Εντούτοις, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συγκεντρώσει άνετα τις 50 απαιτούμενες βουλευτικές υπογραφές για την πρόταση μομφής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις, καθώς η μομφή προς την κυβέρνηση εκλαμβάνει πλέον «μετωπικό χαρακτήρα», όπως παρατηρούν στελέχη του, αφού η πρόταση δυσπιστίας οδηγείται στο να φέρει τις υπογραφές του συνόλου της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», οργανικό μέρος της οποίας παραμένει, σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου.
Καθόλου τυχαία, άλλωστε, «τα προοδευτικά κόμματα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας. Πρέπει να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τα προοδευτικά κόμματα αμέσως μετά την προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Οφείλει η Βουλή επιτέλους να εναρμονιστεί με την κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην παρέμβασή του στο Εκτελεστικό Γραφείο, τη στιγμή που τις ώρες που ακολούθησαν φέρεται να «κλείδωσε» το κοινό κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, με ευρύτερο περιεχόμενο από αυτό των Τεμπών, περιλαμβάνοντας την κατάσταση της οικονομίας και την ακρίβεια.
Παραλίγο.. ρήγμα
Εν τω μεταξύ, το κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων που άρχισε να οικοδομείται στη διάρκεια του τριημέρου παραλίγο να ναυαγήσει, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην Κουμουνδούρου υπήρξαν ενδείξεις για νέο γύρο τηλεφωνημάτων την ίδια ημέρα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις διεργασίες της Τετάρτης, δηλαδή την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Μολονότι η συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν φέρεται να έτυχε ουσιαστικής ανταπόκρισης από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, η ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη φέρεται ως υπαρκτή και εδράζεται στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή και να ακολουθήσει στην συνέχεια η πρόταση μομφής. Ακόμη, όμως, και αν κάθε πλευρά επιθυμεί να ηγηθεί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η πρωτοφανής συμμετοχή της κοινωνίας στα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου ωθεί τόσο την Κουμουνδούρου, όσο και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις σε μια κατάσταση καταλλαγής, προκειμένου να υπηρετηθεί ο κοινός στόχος, δηλαδή η αμφισβήτηση της κυβέρνησης.
Σε μια ενδιάμεση λύση, δεν αποκλείεται η πρόταση μομφής να ακολουθήσει τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, αλλά για την Κουμουνδούρου η εμμονή στην προ ημερησίας συζήτηση ενέχει και έναν επιπλέον στόχο: να διευρύνει τον αριθμό των πολιτικών προσώπων που εκτιμά πως πρέπει να μπουν στο κάδρο των ευθυνών.
Υπό αυτήν την οπτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος θα προαναγγείλει αύριο την βούληση του κόμματός του να καταθέσει αιτήματα Προανακριτικών Επιτροπών εναντίον των Νίκου Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργού και Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργού Ανάπτυξης αντίστοιχα, αλλά και να αιτηθεί τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με ζητούμενο την αναβάθμιση των κατηγοριών εναντίον του, σε βαθμό κακουργήματος.
«Νέα δικογραφία»
Ειδικά για την περίπτωση της πρώην πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι εφάπτεται της έρευνας για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ με ανάρτησή της η βουλευτής του κόμματος, Έλενα Ακρίτα έκανε λόγο χθες για «νέα δικογραφία που έφτασε στη Βουλή».
Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εναντίον των κ.κ. Παπαθανάση και Τσακίρη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς επιχορήγησαν με ποσό άνω των 600.000 ευρώ για το μπάζωμα. «Όταν για μία τέτοια παράνομη πράξη, όπως είναι το μπάζωμα που αλλοίωσε το πεδίο του εγκλήματος, έχουν ξοδευτεί τόσα πολλά χρήματα, πάνω από 100.000 ευρώ, τότε πρόκειται για απιστία κατά του Δημοσίου, κακουργηματικού χαρακτήρα» εξήγησε σχετικά χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.
Την ίδια στιγμή, με δύο κακουργήματα επιθυμούν να διευρύνουν από την Κουμουνδούρου και την έρευνα κατά του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος με βάση την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ εγκαλείται για πλημμέλημα. Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, θεωρούν ότι στοιχειοθετούνται εναντίον του κ. Τριαντόπουλου τα αδικήματα υπόθαλψης εγκληματία και περιύβρισης νεκρών, τα οποία αναμένεται να συμπεριλάβουν στα αιτήματα σύστασης Προανακριτικών Επιτροπών, που προτίθενται να καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.