HomeHL1-CultureΤα έργα για την επέκταση αυτοκινητόδρομου έφεραν στο φως 37 τάφους της προϊστορικής περιόδου

Τα έργα για την επέκταση αυτοκινητόδρομου έφεραν στο φως 37 τάφους της προϊστορικής περιόδου

Ένας από αυτούς ανήκει σε πολεμιστή και ήταν άθικτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα σύνολο 37 τάφων από την Περίοδο της Μετανάστευσης ήρθε στο φως στην περιοχή της Πράγας και του Dubeč από ερευνητές του ινστιτούτου αρχαιολογίας CAS, στην Πράγα.

Οι μελετητές είχαν ως αποστολή την εξερεύνηση της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί η επέκταση του περιφερειακού δρόμου της Πράγας. Αν και μόνο οι μεγαλύτεροι και βαθύτεροι τάφοι έχουν παραμείνει ασύλητοι, ο συγκεκριμένος τάφος αποδείχθηκε πως είναι ένας αρχαιολογικός θησαυρός.

Ένα σιδερένιο ξίφος, ένα μαχαίρι, ένας θεμέλιος λίθος σε ξύλινη θήκη, μία ακονόπετρα και μεγάλα κεραμικά αγγεία, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα από τα κτερίσματα που βρέθηκαν διατηρημένα στον μονό, ασύλητο τάφο.

«Στην ταφική τάφρο, αναγνωρίσαμε ένα περιφερειακό κράσπεδο ή παγκάκι κατά μήκος του μακρύτεροι τοίχου και υπολείμματα από ένα ξύλινο φέρετρο. Στον πάγκο ήταν τοποθετημένο ένα δόρυ κατά τη διάρκεια της ταφής – η αιχμή του βρέθηκε ενσωματωμένη στον τοίχο της ταφικής τάφρου. Η κόγχη είχε λίγα ίχνη από το ξύλινο δόρυ», εξηγεί η Petra Maříková Vlčková από το ινστιτούτου αρχαιολογίας CAS, στην Πράγα, η οποία είναι η επικεφαλής της έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Θεμέλιος λίθος από τον τάφο ενός πολεμιστή της Εποχής της Μετανάστευσης

Κρίνοντας από τα όπλα που ανακαλύφθηκαν είναι πιθανόν στον τάφο να ήταν θαμμένος ένας πολεμιστής. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι βέβαιο.

«Κατά την Περίοδο της Μετανάστευσης, τα όπλα ήταν σύμβολα δύναμης. Είτε τα είχε χρησιμοποιήσει ο νεκρός στην μάχη, ή ήταν ενδεικτικά της υψηλής του κοινωνικής στάθμης, κάτι που θα γίνει γνωστό μετά την ανάλυση των οστών, ολόκληρης της συλλογής και του ευρύτερου περιβάλλοντος», σημειώνει η αρχαιολόγος.

Αναπαυμένοι εν ειρήνη

Οι σχεδόν τριών μέτρων βάθους τάφοι, οι οποίοι είχαν σημάδια στην επιφάνεια από κάποια μικρή χειράμαξα και ένα ρηχό χαντάκι, βρισκόταν μακριά από τον κυρίως ταφικό χώρο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό υποδηλώνει πως ανήκε σε κάποιο πρόσωπο μεγάλης σημασίας.

«Από τους ταφικούς χώρους της Μεγάλης Μετανάστευσης, γνωρίζουμε ότι, οι τάφοι των σημαντικών προσώπων ήταν χωροταξικά διαχωρισμένοι. Φαίνεται πως, η κοινότητα ήθελε να τιμά τους σημαντικούς νεκρούς της βάζοντας κάποια απόσταση από άλλες ταφές», σημειώνει η Vlčková.

Μόνο ένας τάφος δεν είχε συληθεί

Ο τάφος του πολεμιστή, βρισκόταν περισσότερα από 3 μέτρα κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους.

Οι υπόλοιποι τάφοι που ανακαλύφθηκαν, είχαν συληθεί – χαρακτηριστικό της Εποχής της Μεγάλης Μετανάστευσης (τέλη του τέταρτου με μέσα του έκτου αιώνα μ.Χ.). Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο εσωτερικό τους πολλά αντικείμενα, όπως κεραμικά αγγεία, σιδερένια όπλα και διακοσμητικά, αδράχτια και διάφορες χάντρες από γυαλί, ημιπολύτιμους λίθους και κεχριμπάρι.

«Κάποιες από τις χάντρες που ανακαλύφθηκαν, προέρχονται από την Ιταλία, αποδεικνύοντας πως, η Βοημία ήταν μέρος του μεγάλης εμβέλειας εμπορικού δικτύου της εποχής», παρατηρεί  η αρχαιολόγος.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει πως, η ανακάλυψη στον χώρο της ταφής, πιθανώς της ίδιας περιόδου – είναι σημαντική επειδή ουσιαστικά, συμπληρώνει την κατανόησή μας γύρω από την ανάπτυξη του οικισμού σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βοημίας, πριν ακριβώς από την άφιξη των Σλάβων στη «λεκάνη» της Τσεχίας.

«Ενώ έχουμε πλούσιες πληροφορίες για την Περίοδο της Μετανάστευσης από τα δυτικά και τα νότια τμήματα στη λεκάνη της Πράγας, το ανατολικό άκρο, έχει μείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ανεξερεύνητο», σημειώνει η Vlčková.

Γυάλινες χάντρες από την Περίοδο της Μεγάλης Μετανάστευσης ανακαλύφθηκαν σε έναν από τους τύμβους.

Τάφροι που θυμίζουν ελβετικό τυρί

Ανακαλύφθηκαν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας και σε άλλα σημεία. Τώρα, οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως μια ταφική έκταση από τον Πολιτισμό του Λάγυνου  (Χαλκολιθική/ Ύστερη Λίθινη Εποχή, 2. 500–2. 200 π.Χ.).

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγράψει σχεδόν 80 τάφους σε δύο τοποθεσίες, κάνοντας την περιοχή, την μεγαλύτερη ταφική έκταση του πολιτισμού αυτού στην Τσέχικη Δημοκρατία.

Ενδιαφέρον είναι πως, οι άνθρωποι που έζησαν τη συγκεκριμένη περίοδο, έθαβαν τους νεκρούς τους με πολύ συγκριμένους τρόπους. Οι άνδρες εναποτίθεντο στην αριστερή πλευρά τους, με το κεφάλι προς τον βορρά και το πρόσωπο προς την ανατολή, ενώ οι γυναίκες εναποτίθεντο στην αριστερή πλευρά, με κεφάλι προς τον νότο.

Οι νεκροί περιβάλλονταν από κτερίσματα – κυρίως, κεραμικά αγγεία, πέτρινα εργαλεία και μικρά, οστέινα στολίδια.

O τάφος με τα λείψανα ενός πολεμιστή περιείχε και ένα περιβραχιόνιο

Ο τάφος ενός πολεμιστή με ένα περιβραχιόνιο, που προστάτευε τους βραχίονες του τοξότη από τραυματισμούς της χορδής (Χαλκολιθική Εποχή – Πολιτισμός του Λάγυνου).

«Μαζί με τα κτερίσματα, ανακαλύψαμε ένα σύνολο από σαράντα πέντε τάφρους αποθήκευσης, οι οποίοι πιθανώς ανάγονται στην ίδια περίοδο. Οι τάφροι ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους που το σχήμα τους παρέπεμπε σε ελβετικό τυρί», εξηγεί η Vlčková με μία δόση χιούμορ.

Η σωστική αρχαιολογική έρευνα στο τμήμα που σχεδιάστηκε ο περιφερειακός δρόμος της Πράγας από τον αυτοκινητόδρομο D1 που συνδέει την Πράγα με το Běchovice, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη διεύθυνση οδών και αυτοκινητοδρόμων (ŘSD) και ξεκίνησε τον Μάιο του 2024.

Το σχεδιαζόμενο τμήμα περνά μέσα από μια περιοχή η οποία κατοικείται και διασχίζεται από τους ανθρώπους, ήδη από την προϊστορική εποχή.

Την έρευνα διεξάγει το προσωπικό του ινστιτούτου αρχαιολογίας του CAS, στην Πράγα, σε συνεργασία με το ινστιτούτο αρχαιολογικής πολιτιστικής κληρονομιάς της κεντρικής Βοημίας (Ústav archeologické památkové péče středních Čech) και την εταιρεία Osina Archeo.

Συγκοινωνούντες τάφροι αποθήκευσης που ίσως χρονολογούνται στην Ύστερη Χαλκολιθική Περίοδο

Από τη στιγμή που, στον χώρο μπήκαν πρώτα βαριά μηχανήματα, οι ερευνητές είχαν καταγράψει πάνω από 10.000 αρχαιολογικά χαρακτηριστικά.

Τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με το προκαθορισμένο σχέδιο, παρέδωσαν μέρος του εξερευνημένου χώρου στη διεύθυνση οδών και αυτοκινητοδρόμων.

Η έρευνα πεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, επιτρέποντας την έναρξη των κατασκευών.

Ωστόσο, η εκτίμηση της καταγραφής του πεδίου, η συντήρηση και η διαχείριση των ευρημάτων, θα χρειαστεί πολλούς περισσότερους μήνες από τους ερευνητές.
enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση