Γαλλία: «Καταραμένοι» σκελετοί: Αρχαίες ταφές με «πλάκες κατάρας» που επικαλούνται την οργή των θεών
Οι ανασκαφές σε παλιό νοσοκομείο στη Γαλλία αποκάλυψαν μια νεκρόπολη με 21 πλάκες κατάρας του 1ου αιώνα μ.Χ., κατασκευασμένες από μόλυβδο και καλά διατηρημένες

Αρχαίες κατάρες που επικαλούνται την οργή των θεών έχουν ανακαλυφθεί σε μια σειρά από μυστηριώδεις τάφους κάτω από ένα ιστορικό νοσοκομείο.
Οι ανασκαφές στο πρώην νοσοκομείο Porte Madeleine στην Ορλεάνη της Γαλλίας έχουν αποκαλύψει δεκάδες ανδρικές ταφές που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή.
Και σε αρκετούς τάφους, έχουν βρεθεί πινακίδες κατάρας γνωστές ως defixio. Καλούν τους ρωμαϊκούς θεούς να τιμωρήσουν διάφορους παραβάτες, που προσδιορίζονται με το όνομά τους.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος Caroline Millereux και Julien Courtois δήλωσαν ότι 22 έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, κατανεμημένα σε 11 ταφές, αυξάνοντας τον αριθμό των defixio που βρέθηκαν στη Γαλλία κατά 50%.
Μέχρι στιγμής, μόνο δύο έχουν αποκρυπτογραφηθεί.
Κάποιος, στην εξαφανισμένη γαλατική γλώσσα, ρωτά τον Άρη – τον θεό του πολέμου – για τη «μαγεία» πολλών ανθρώπων και των συνεργών τους «που πέτυχαν τον ατυχή και άδικο άθλο».
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, πρόκειται για πολύ λεπτά φύλλα μολύβδου με επιγραφή που προορίζεται να βλάψει έναν ή περισσότερους ανθρώπους – αυτά που βρήκαμε είναι είτε τυλιγμένα είτε διπλωμένα.
«Οι πινακίδες γράφτηκαν συχνά από άτομα που αναζητούσαν δικαιοσύνη ή για να ασκήσουν ξόρκια σε εχθρούς ή αντιπάλους ή ακόμα και για να προστατεύσουν προσωπικά αντικείμενα.
«Ο στόχος ήταν να συγκεντρωθεί υπερφυσική βοήθεια προκειμένου να δεσμευθεί κάποιος υπό τον έλεγχο του ατόμου που έβαλε την κατάρα.
«Οι συγγραφείς αυτών των δισκίων ήταν συνήθως ανώνυμα άτομα που αναζητούσαν μαγική ή θεϊκή βοήθεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται τα ονόματά τους.
«Είναι σύνηθες οι συγγραφείς να είναι ιδιώτες – συχνά κοινοί, μερικές φορές δούλοι ή έμποροι – και η επιγραφή να απευθύνεται σε θεότητες ή πνεύματα».
Πρόσθεσαν: «Τα Defixio κατασκευάστηκαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – τα πρώτα χρονολογούνται στον έκτο αιώνα π.Χ.
Ένα άλλο, στα λατινικά, καλεί τον Ερμή – τον θεό του οικονομικού κέρδους και του εμπορίου – να καταγγείλει δύο κλέφτες, τον Σγκαουρίλο και τον Γνώσιο, και να τους αναγκάσει να επιστρέψουν τα λάφυρά τους.
Εκείνοι που βάζουν τις κατάρες μπορεί να έχουν γράψει οι ίδιοι τις πινακίδες ή μπορεί να έχουν προσλάβει έναν επαγγελματία για να το κάνει γι ‘αυτούς, αν δεν μπορούσαν να γράψουν.
Παρά το γεγονός ότι οι πλάκες βρέθηκαν σε τάφους, πιστεύεται ότι οι νεκροί ήταν απλώς «μεσολαβητές», μεταφέροντας την κατάρα για κάποιον άλλο.
Οι αρχαιολόγοι είπαν: «Οι κατάρες τοποθετούνταν πάντα κάτω από το έδαφος – για να φτάσουν στους χθόνιους θεούς και θεές.
«Θάφτηκαν σε τάφους ή τάφους, ή ρίχτηκαν σε πηγάδια ή λίμνες, ή απομονώθηκαν σε υπόγεια ιερά, ή καρφώθηκαν στους τοίχους των ναών».
Το πρώην νοσοκομείο στην περιοχή χτίστηκε το 1675 και έκλεισε το 2015.
Αλλά οι ίδιες οι ταφές χρονολογούνται από τα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ., μέχρι τα μέσα του τρίτου αιώνα μ.Χ.
Εκείνη την εποχή, η Γαλλία ήταν η ρωμαϊκή επαρχία της Γαλατίας και η Ορλεάνη ονομαζόταν Cenabum.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανασκαφεί 76 αρχαίοι τάφοι, όλοι ανήκουν σε άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών και όλοι παρατάσσονται στη σειρά χωρίς αποτέφρωση.
Υποδηλώνει ότι αυτό δεν ήταν συνηθισμένο νεκροταφείο.