HomeHL-9Εργασία ανηλίκων: 625% αύξηση την τελευταία πενταετία στο Ηράκλειο

Εργασία ανηλίκων: 625% αύξηση την τελευταία πενταετία στο Ηράκλειο

Σοκάρουν τα επίσημα στοιχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει η εργασία ανηλίκων στο Ηράκλειο την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, από το 2020 ο αριθμός των ανήλικων που εργάζονται με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους αυξάνεται κάθε χρόνο.

Το 2020 το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου κατέγραψε 192 αιτήσεις από γονείς που προχώρησαν σε αίτηση για να εργαστεί το ανήλικο παιδί τους ενώ το 2024 κατατέθηκαν 1.392 αιτήσεις, αριθμός που καταγράφει αύξηση 625%!

Έντονος είναι ο προβληματισμός των φορέων καθώς όπως φαίνεται οι λόγοι που οδηγούν τους γονείς να δώσουν την συγκατάθεση τους για να εργαστούν τα ανήλικα παιδία τους. Αυτοί κυρίως είναι η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος γεγονός που αποδεικνύει την δυσχερή κατάσταση που μαστίζει τα νοικοκυριά, λόγω της ακρίβειας αλλά και της στεγαστικής κρίσης.

Αναλυτικά τα στοιχεία για την τελευταία 5ετίας και μόνο για το Ν. Ηρακλείου είναι τα ακόλουθα:

pinakas-ergasia-anhlikon

Να σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα στοιχεία και μόνο για φέτος δεν συμπεριλαμβάνονται οι 150 περίπου αιτήσεις που απορρίφθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, λόγω των ανεπίτρεπτων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής .

Επίσης δεν περιλαμβάνονται οι παράνομες και χωρίς  άδεια απασχολήσεις ανηλίκων οι οποίες υπολογίζονται κατά πολύ περισσότερες από τις δηλωθέντες και οι οποίες αφορούν απασχόληση σε οικογενειακές επιχειρήσεις και στο πρωτογενή τομέα.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες οδηγούν τα παιδιά είτε σε νυχτερινά σχολεία, είτε σε εποχική απασχόληση καθώς δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που εγκαταλείπουν την  εκπαίδευση.

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου συναδ. Στέλιο Βοργιά, στον διπλωματικό εκπρόσωπο της Unicef Dr.Ghassan Khalil  σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ, που σκοπό είχε την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας  μεταξύ του Ελληνικού Mεσογειακού Πανεπιστημίου και της  Unicef  όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στα Αρμόδια Υπουργεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση